100 bin liralık kredi! Kefilsiz, teminatsız...

Koronavirüs salgını sürecinde nakit ihtiyacı olan vatandaşların kredilere ilgisi rekor düzeyde arttı. Devlet tarafından Kredi Garanti fonu üzerinden verilecek olan destek kredisinde kefil, teminat ve dosya masrafı gibi ücretler talep edilmiyor. İşte detaylar...

100 bin liralık kredi! Kefilsiz, teminatsız...

Devlet tarafından Kredi Garanti fonu üzerinden verilecek olan destek kredisinde kefil, teminat ve dosya masrafı gibi ücretler talep edilmezken birçok bankanın bu sistemde kredi vermesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapmış olduğu açıklama ile tam kapanma sürecinden sonra KOSGEB aracılığıyla küçük işletmelere 100 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi verileceği duyuruldu.

Bu krediler küçük ve orta ölçekli işletmeleri korumaya yönelik. Faaliyet alanı ise öncelikle imalat sektörü olmak üzere teknoloji sektörüne de bu destek kapsamında kredi verilecek. Bu destekler haricinde pandemi döneminden etkilenen hizmet ve turizm sektörüne de destekler yapılmaya devam edilecek. İşletmesinde  ciro kaybını önlemek isteyen işletme sahipleri için 100 bin liraya kadar 36 ay ödemesiz kredi veriliyor. Kredinin temel amacı işyerlerindeki istihdamı artırmak ve işletmeleri ayakta tutmaktır. 2017 yılı ve sonrası işletmeler için kredi verilecek.

Ayrıca Kredi şartlarında kişinin kredi notunun yüksek olması, kişinin herhangi bir vergi borcunun bulunmaması, sigorta primlerini tam ödemesi gibi şartlar bulunuyor. Bu şartlara yönelik vatandaşlardan itiraz talepleri geliyor. Bu kredi için yapılan itirazlara karşı devlet tarafından kredinin şartları yeniden değerlendirmeye alındı. Değerlendirmenin  sonucu tekrardan vatandaşlara duyurulacaklarken 21 Mayıs tarihinde sona erecek olan faizsiz KOSGEB kredisi için düzenleme yapılmasının ardından başvuru tarihi yeniden güncellenebilir. Başvurular E-devlet sayfası üzerinden KOSGEB başvuru ekranına gelerek başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Tam kapanma süreci sonrası için normal döneme hazırlık olarak işletmelere istihdam artırımına ve istihdamlarını korumaya yönelik krediler veriliyor. Bu krediler kapsamında hızlı destek kredisi ile KOSGEB aracılığıyla 100 bin liraya kadar 36 ay sonra ödemeli faizsiz kredi sunuluyor. Kredi imalat sektöründe 2017 yılı itibari ile faaliyet gösteren işletmelere verilebiliyor. İstihdamı koruması ve artırması adına ve kredi 500 bin liraya kadar çıkabiliyor. Her bir çalışan için 100 bin lira kredi veriliyor.

Kredinin şartlarının ağır olduğuna yönelik alınan itirazlar neticesinde devlet kredi koşullarını tekrar değerlendirmeye aldı. Değerlendirme yapılıp koşullar tekrar belirlenmesi durumunda 21 Mayıs olan son başvuru tarihi yeniden düzenlenebilir.