1500 vaka bildirildi, insanlar teker teker bu hastalığa yakalanıyorlar... Yeni salgın patladı, CIA bile devrede

'Havana Sendromu' olarak bilinen gizemli hastalığa yakalananların sayısı 1500'ü bulunca ABD istihbarat birimleri devreye girmişti. Yapılan incelemeler sonucunda ABD istihbarat birimleri konuya yönelik net bir açıklama yaptı. Hastalığın, dış güçlerle herhangi bir bağının bulunmadığı bildirildi.

1500 vaka bildirildi, insanlar teker teker bu hastalığa yakalanıyorlar... Yeni salgın patladı, CIA bile devrede

Uluslararası kamuoyunda büyük bir gizem yaratan Havana Sendromu ile ilgili olarak ABD’li yetkililerden dikkat çekici bir açıklama geldi. CNN ve Washington Post'a verdiği bilgilere göre, Havana Sendromu vakaları ile dış güçlerin ilişkilendirilemediği kaydedildi.

1500 vaka bildirildi, insanlar teker teker bu hastalığa yakalanıyorlar... Yeni salgın patladı, CIA bile devrede - Resim : 1

1500 VAKA VAR 

Haberlerde, ABD'de şu ana kadar 96 farklı yerde yaklaşık 1500 benzeri vakanın rapor edildiği bilgisi de paylaşıldı. ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı da (CIA), 20 Ocak 2022'de yayınladığı raporda, Havana Sendromu’nun düşman bir güç tarafından ABD'li diplomat ve casusları hedef alan küresel bir kampanya olmadığı sonucuna vardığını bildirmişti.

O dönemde, rapora tepki gösterenler, CIA'nın bulgularının geçici bir değerlendirme olarak kabul edilebileceğini ve Savunma Bakanlığı gibi konuyla ilgilenen diğer istihbarat kurumlarıyla koordineli olmadığını öne sürmüştü.

1500 vaka bildirildi, insanlar teker teker bu hastalığa yakalanıyorlar... Yeni salgın patladı, CIA bile devrede - Resim : 2

HAVANA SENDROMU NEDİR? HAVANA SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Adını, ortaya çıktığı Küba’nın başkenti Havana’dan alan gizemli hastalık, ilk olarak 2016-2017 yıllarında Küba’da görev yapan Kanadalı ve ABD’li diplomatlar ile ailelerinde görülmüştü.

Ülkedeki diplomatik personel ve aileleri, baş dönmesi, denge ve duyma kaybı, anksiyete ve “bilişsel sis” diye nitelendirdikleri semptomları bildirmeye başlamıştı. Bu kişiler, bir anda çevredekilerin duymadığı şekilde gürültüler duyduklarını ve ardından baskı ve titreme hissettiklerini belirtmişti.