1994'ten bu yana seçim kaybetmedi! Yenilmeyen lider: Erdoğan

Resmi olmayan sonuçlara göre yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, yenilmeyen lider olarak Türk siyasi tarihine geçti. 1994 yerel seçimleriyle birlikte girdiği 17 seçimden de zaferle ayrıldı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o zaferleri...

28 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunda yeniden Cumhurbaşkanı Erdoğan, adını Türk siyasi tarihine 'yenilmeyen lider' olarak yazdırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel ve genel dahil girdiği 17 seçimden birinci çıktı.

İlk seçim zaferini 1994'te Refah Partisi çatısı altında ilan eden Erdoğan, yerel seçimlerde İBB Başkanlığını kazandı. Görev süresi dolmadan Siirt'te okuduğu şiir nedeniyle hapis cezası aldı.

AK PARTİ'NİN İLK SEÇİMİ

Cezaevine girmesi Erdoğan'ın sonraki seçimlerde de zafer kazanmasına engel olmadı. Erdoğan'ın 2001 yılında kurduğu AK Parti, 2002'de girdiği ilk seçimden zaferle ayrıldı. 2004 yılındaki yerel seçimlerde de yüzde 40'tan fazla oyla AK Parti birinci parti oldu.

2007'deki Cumhurbaşkanlığı krizinin ardından erkene alınan genel seçimlerden de AK Parti birinci çıktı. Yüzde 46'lık oy oranıyla Erdoğan başbakan seçildi.

2009 yerel seçimlerinde yüzde 38'lik oy oranıyla AK Parti bir kez daha birinci oldu. Bir yıl sonra yapılan Anayasa değişikliği referandumundaysa AK Parti'nin temsil ettiği 'evet' cephesi yüzde 57'den fazla oy almayı başardı.

2011 Genel seçimlerindeyse AK Parti'nin oy oranı yüzde 50'ye yaklaştı. Bu zaferle Erdoğan yeniden başbakan seçildi.

2014 yerel seçimleriyse Erdoğan'ın AK Parti'deki son genel başkanlık dönemine denk geldi. İstanbul ve Ankara dahil büyükşehirlerin çoğunu yine AK Parti kazandı.

Cumhurbaşkanının ilk kez halk oyuyla seçildiği 2014 seçimlerinden de Erdoğan zaferle ayrıldı. Bundan sonraki ilk genel seçimlerse 2015'in kasım ayında yapıldı. Her iki seçimde de Erdoğan birinci oldu.

REFERANDUMDA YÜZDE 52

2017'deyse Türkiye bir kez daha referandum için sandık başındaydı. AK Parti'nin sunduğu Anayasa değişikliği teklifi yüzde 52'den fazla oyla kabul edildi. Böylece Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçildi.

2018 seçimlerinde de AK Parti bir kez daha birinci parti olurken, Erdoğan yüzde 52'den fazla oy oranıyla ikinci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

2019 yerel seçimlerinde CHP, İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere 11 büyükşehir belediyesini kazanmayı başarsa da, AK Parti seçimden yine birinci parti olarak çıktı.

Son olarak 2023 seçimleri. Resmi olmayan sonuçlara göre AK Parti yüzde 35'den fazla oy olarak birinci parti oldu. Erdoğan ise bir kez daha yüzde 52'den fazla oy alarak 3'üncü kez Cumhurbaşkanı seçildi. Böylece Erdoğan yenilmeyen lider lakabını korumuş oldu.