Tuz Gölü'ndeki kuraklığın boyutu uydu görüntülerine yansıdı

Son 37 yılda uyduya yansıyan görüntüleri inceleyen ait uzmanlar, su seviyesi 2000 yılından itibaren hızla azalan Tuz Gölü'nde 2021 yazında suların tamamen çekildiğini tespit etti.

Tuz Gölü'ndeki kuraklığın boyutu uydu görüntülerine yansıdı

Ege Üniversitesinde (EÜ) yapılan uydu görüntüleme çalışması neticesinde Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü'nde tüm suyun çekildiği, yer altı su seviyesinin de önceki yıllarda görülmemiş ölçüde azaldığı belirlendi.

 Ankara, Konya ve Aksaray illeri arasında, yaklaşık 1665 kilometrekarelik alana sahip ve birçok türe ev sahipliği yapan gölde, yıllar içerisinde su seviyesindeki azalmayı belirlemek için  bilimsel bir çalışma yapıldı.

EÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Uzmanı Prof. Dr. Ecmel Erlat ile EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü'nden Dr. Fulya Aydın Kandemir'in, gölün son 37 yıla ait uydu görüntülerini kullanarak tamamladığı çalışma, dikkat çekecek sonuçları ortaya çıkardı.

Gölde 1985-2000 yılları arasında uydudan çekilen görüntüler güneybatı kesiminde mutlaka suyla kaplı bir alanın bulunduğu, suyla kaplı alanın, gölün toplam alanının yüzde 20'sinin altına düşmediği tespit edildi.

Tuz Gölü'ndeki kuraklığın boyutu uydu görüntülerine yansıdı - Resim : 2
Tuz Gölü'nün yıllar içesindeki su miktarı  uydudan görüntülendi

 

Yağışların yetersiz olduğu dönemde bile taban suyunun yüksek olması nedeni ile gölün beslendiği ortaya kondu.

Ancak 2000 yıllarında başlayan yükselen sıcaklıklar, şiddetlenen buharlaşma ve yağış yetersizliği ile yaz aylarında göldeki suyla kaplı alanın hıza azalmaya başladığı, 2021 yılının yaz mevsiminde göldeki suyun tamamıyla çekildiği tespit edildi.

Dünyanın en tuzlu 2. gölü

Prof. Dr. Ecmel Erlat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksek buharlaşma oranlarına sahip, yarı kurak iklim bölgesinde yer alan Tuz Gölü'nün tuzluluk oranının, her yıl yaz mevsiminin sonunda üçte bir oranında arttığını, su ile kaplı olmayan alanda 1-30 santimetre kalınlığında bir tuz tabakası oluştuğunu söyledi.

Tuz Gölü'nün yüzde 32,4 tuzluluk oranı ile Ürdün ve İsrail arasındaki Lut Gölü'nden sonra dünyanın en tuzlu gölü olduğunu aktaran Erlat, bölgedeki tuz işletmelerinin her yıl yaklaşık 5 milyon ton tuz elde ettiğini ifade etti.