24 saatte internetten geçmişinizi silmek mümkün!

Kişileri mağdur duruma düşürecek paylaşımlara internet üzerinden ulaşılabilir olması yeni kanunla engellendi. Kanuna göre, mahkeme kanunun 9.maddesi gereğince yapılan başvuruyu en geç 24 saat içerisinde duruşma yapmaksızın karara bağlanıyor.

24 saatte internetten geçmişinizi silmek mümkün!

İnternet ortamındaki paylaşımların kişilerin mağduriyetlerine sebep olduğu durumlarda kaldırılmasına ilişkin kanun yürürlüğe girdi. Son dönemde sıkça gündeme gelen "Unutulma Hakkı" Nedir?  Unutulma hakkını kimler kullanabilir?

Unutulma hakkı, bilginin özerkliği, pişman olma hakkı, silinme hakkı, mahremiyet hakkı, masumiyet karinesi kavramlarını kapsadığı gibi vatandaşların, ismini Internet üzerinde arama yoluyla sorguladığında çıkan haber, fotoğraf, video, bilgi ve belge gibi kişisel verilerin, internet arama sonuçlarında bulunmamasını isteme hakkı olarak da tanımlanabilir. 

Unutulma hakkını kimler kullanabilir?

İnternette kendi adlarıyla yaptıkları aramalarda, ortaya çıkan sonuçlarda kendileri ile alakalı bilgi ve fotoğraf gibi verilere yer verilmemesini isteyen herkes. Mağdur olan kişi ilk olarak bu talebini arama motoru şirketine iletmelidir. Talebin yanıtsız kalması veya olumsuz yanıtlanması halinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na başvuru yapabilir. İlgili kişi KVKK’da belirtildiği üzere yargı yoluna da başvurabilir.

Tüzel kişiler unutulma hakkını kullanabilir mi?

Tüzel kişiler de internet ortamında bulunan ve itibarını zedeleyen verilerinin kaldırılmasını talep edebilir. İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu 9. Maddesine göre, tüzel ve gerçek kişiler yargı yoluna başvurup bu verilerin silinmesini talep edebilir.

Yargı yoluna başvuruda hangi kriterlere bakılıyor?

Hakkında haber çıkan gerçek kişinin kamusal yaşamda önemli bir rol oynayıp oynamadığı, arama sonuçlarının öznesinin çocuk olup olmadığı, bilginin içeriğinin güncel ve doğru olup olmadığı, arama sonuçlarında yer alan bilginin ilgili kişi hakkında hakaret, onur kırıcı, iftira niteliği taşıyıp taşımadığı gibi bir çok kriter göz önünde bulundurulmaktadır.

Kişilik hakkı ihlal edilen kişi nereye başvuracak?

5651 Sayılı kanunun 9.maddesi gereğince internet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle gerçek ve tüzel kişilerle, kurum ve kuruluşlar kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla içerik sağlayıcısına, ulaşamamaları halinde ise yer sağlayıcısına başvurarak içeriğin yayından kaldırılmasını isteyebilir. Sağlayıcılara ulaşamadığında veya netice alamadığında kişilik haklarının ihlal edildiği iddiası ile doğrudan Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak içeriğe erişim engeli kararı verilmesini isteyebilir.

Unutulma hakkı başvurusu ne kadar sürede sonuçlandırılır?

Mahkeme kanunun 9.maddesi gereğince yapılan başvuruyu en geç 24 saat içerisinde duruşma yapmaksızın karara bağlar. Mahkeme erişimin engellenmesi hakkında verdiği kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderilir ve ESB tarafından erişim sağlayıcı gönderilen mahkeme kararı derhal en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.