3 makineye bağlı hasta çocuğa işkence

Bursa'da yüzde yüz engelli ve makineye bağlı olarak hayatını sürdüren 14 yaşındaki çocuğa ilaç yazmak için sağlık ocağına çağırıyorlar. Skandalık ortaya çıkmasının ardından soruşturma başlatıldı.

3 makineye bağlı hasta çocuğa işkence

Bursa'da erken doğduğu için serebral palsi hastası olan ve 3 makineye bağlı şekilde hayatını sürdüren 14 yaşındaki Denizhan Darlas'a yapılanlar isyan ettirdi. Engelli çocuk sürekli olarak ilaç kullanmak zorunda. Ailesi sağlık ocağına gittiğinde her defasında aynı sorunla karşılaşıyor. Yüzde 100 engelli çocuğa ilaç yazılabilmesi için sağlık ocağına getirilmesi isteniyor.

Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki Akpınar Aile Sağlığı Merkezinde bulunan aile hekimine düzenli olarak çocuğunun ilaçlarını yazdırmak için giden anne Arzu Darlas, anlaşılmaz bir tavırla karşılaşıyor. Anne bu yaşananlara isyan ederek, "Benim çocuğum serebral palsi hastası. Yüzde yüz engelli. 3 tane makineye bağlı. Çocuğumun bütün ilaçları, bezi, maması ve sondası raporla alınabiliyor. Ben ilaç ve diğer malzemeleri Akpınar Aile Sağlığı Merkezinde aile hekimimize yazdırıyorum, ama bana çocuğumu da getirmem söyleniyor. Çocuğu görmesine rağmen çocuğu sağlık ocağına getirmemi istiyor. Ben bu durumdaki çocuğumu nasıl getireyim dediğimde, o zaman ilaç yazamam diyor. Çocuğumu bir ay önce makineleriyle birlikte sağlık ocağına çok zor şartlarda götürdüm, ama ertesi gün çocuğumu mikrop kaptığı için yoğun bakıma yatırdık. 15 gün yoğun bakımda yattı. Doktor da dışarıya çıkmaması gerektiğini, ancak yönetmeliğe göre bunu yapmak zorunda olduğunu söylüyor. Ben buradan Sağlık Bakanlığına sesleniyorum. Ben çocuğumu sağlık ocağına nasıl götüreyim? Ben 2 gündür çocuğumun nöbet ilacını veremiyorum" dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü o doktor hakkında inceleme başlattı

Yaşanan olayın ardından Denizhan Darlas'ı ilaç yazmak için ayağına çağıran doktor hakkında İl Sağlık Müdürlüğü inceleme başlattı. Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, konunun takipçisi olduğunu, buna sebep olanlar hakkında inceleme başlattığını söyledi. Ayrıca bölgedeki çok sayıda kişinin aile hekimliğini Akpınar Aile Hekimliği'nden Emek Mahallesi'ne aldığı bilgisine ulaşıldı.