4 bin 500 yıl önce herkes köpek eti yiyormuş

Eskişehir'de yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Küllüoba'da 4 bin 500 sene önce köpeklerin pişirilerek yenildiği ortaya çıkarıldı.

4 bin 500 yıl önce herkes köpek eti yiyormuş

Küllüoba Höyüğü’nde bulunan kalıntılar köpeklerin hem ateş üzerinde hem de çanak çömleklerin içerisinde pişirilerek yenildiğini ortaya koydu.

1996 yılından bu yana Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile Profesör Turan Efe'nin Küllüoba Höyüğü'nde başlattığı kazılarda 4 bin 500 yıl önce bölgede yaşayan insanların besin alışkanlıkları da gün ışığına çıkarılıyor. 

4 bin 500 yıl önce herkes köpek eti yiyormuş - Resim : 1

13 yılda çok sayıda bulguya ulaşılan kazılarda en son yöre halkının köpekleri pişirerek yediği ortaya çıkarıldı. Küllüoba Kazı Evi’nde görevli Arkeozoolog Can Yummi Gündem,  yaptıkları araştırmaların kendilerini böyle bir gerçeğe götürdüğünü belirtti.  

4 bin 500 yıl önce herkes köpek eti yiyormuş - Resim : 2

"Köpeklerin tüketildiğini nereden biliyoruz?"

Konu hakkında bilgi veren Can Yummi Gündem, " Köpeklerin tüketildiğini nereden biliyoruz? Kemiklerin üzerindeki kesik izlerine bakıyoruz. Çünkü eti sıyırırken kemiklerin üzerinde izler bırakıyorlar. Buradan yola çıkarak köpek eti tüketildiğini söyleyebiliyoruz" diye konuştu.

İki farklı pişirme yöntemi kullanmışlar

Kemiklerin üzerindeki ateş izlerinden köpeklerin zaman zaman tabiri uygunsa ızgara yapıldığını anladıklarını belirten Gündem,  bazende çanak çömlek içinde pişirerek tükettiklerini söyledi.  Köpeklerin etleri için beslendiklerini belirten Gündem, "Bizim buradaki ilk vazifemiz, insanların hangi hayvanları tükettiği, ne kadar tükettiği ve mesela koyunları ikinci ürünler için beslemişler mi bunlar diyebiliriz. Süt ve peynir tüketimine gelince hayvanların kesim yaşına bakıyoruz ve oradan yorum yapabiliyoruz. Ama evcil hayvanların çoğu etleri için beslenmiş, birincil ürünler için beslenmiş" şeklinde konuştu.