455 bininci konut için geri sayım! Bakan Kurum: Yarın anahtarları vatandaşlarımıza vereceğiz

Hatay'da basın temsilcileriyle medya buluşmasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıklamalarda bulundu Murat Kurum "Deprem bölgesinde 75 milyar doları aşan bir yatırım yaptık" ifadelerini kullanırken, "Ülkemize doğrudan 108 milyar dolar, dolaylı olarak da 150 milyar doları bulan bir hasardan bahsediyoruz. Biz afetzede kardeşlerimizin evini, işyerini, okulunu parkını 1 saat önce verebilmek için mücadeleyi yaptık. 23 günde 550 konut üreten bir hıza ulaştık." dedi.

455 bininci konut için geri sayım! Bakan Kurum: Yarın anahtarları vatandaşlarımıza vereceğiz

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İlk defa Hatay'da verdiğimiz ve her seferinde ısrarla vurguladığımız "Yıl sonuna kadar tüm evleri bitireceğiz" sözümüzü tuttuğumuz bugün geldik. Büyük bir gururla söz verdiğimi 455 bin konutun anahtarını afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. Deprem bölgesine gelmek evimize gelmek gibi. Hemen hemen her hafta deprem bölgesindeyiz, afetzede annelerimizin, yavrularımızın gözlerine baktığımda da biz kendi ailemizi görüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıklamaları şu şekilde:

"6 Şubat'ta hep birlikte bir imtihandan geçtik. Tabiri caizse büyük bir felaket milletimiz ve devletimizi kapasitesini sınadı.

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 - 7.6 büyüklüğünde 2 depremle 11 ilimiz sarsıldı. Sadece o gece 7'si büyükşehir olmak üzere 11 ilimizde bir nevi Hayat durdu. 108000 kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz. 100'den fazla ülkenin yüz ölçümünden daha büyük bir alan. Depremde tabii 53 537 canımızı toprağa verdik. Bu büyük felakette yitirdiğimiz her bir can yürekleri dağladı. Afetin neden olduğu yıkım, ekonomimize de tabii çok derin yaralar açtı. 

 EKONOMİDE DERİN YARALAR AÇTI

Bu büyüklükte yaşadığımız depremde maalesef 53 bin 537 canımızı toprağa verdik. Milyonlarca insanımız, kardeşimiz evini iş yerini hatıralarını kaybetti. Bu büyük felaketle yitirdiğimiz her bir can hepimizin yüreklerini dağladı.

Afetin neden olduğu yıkım ekonomimizde yaralar açtı dolaylı olarak 150 milyar doları bulan bir hasardan bahsediyoruz.Depremle yıkım deyince ilk başta belki aklınıza evler geliyor ama o gece enerji hatlarımızda havalimanlarımıza, yollara, köprülere, su, kanalizasyon altyapısına kadar çok sayıda tesisimiz ağır hasar aldı.

 2,5 MİLYON VATANDAŞ GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

11 ilde 2.5 milyon vatandaşımız evini, memleketini, hatıralarını bırakıp başka şehirlere göç etmek zorunda kaldı.

 TÜRKİYE'NİN İSTİKBALİ MESELESİ

81 ilimiz depremzede kardeşlerimize kucak açtı. Türkiye'nin bütün geleceğini etkileyecek kadar önemliydi çünkü burada Türkiye'de yaşayan 5 çocuğumuzdan biri bu topraklarda dünyaya gözünü açtı. Çalışan nüfusumuzun %13 buralarda istihdama katılıyor. İhracatımızın yüzde 8.6'sı, ithalatımız da yüzde altısı yine bu şehirlerde gerçekleşiyor.İşte tam da bu nedenle asrın inşasına, deprem bölgesinin ayağa kalkması Türkiye'nin istikbalidir gözüyle baktık.

Burada faaliyetleri bu anlayışla deprem bölgesinde 11 ilimizde afetin izlerini dünyaya da örnek olacak şekilde siliyoruz. Bunu da büyük bir gururla devletimizin tüm kurumlarında özel sektöre 86 milyon vatandaşımızla yapıyoruz.

Sizler hep birlikte 6 Şubat Sabahı buradaki yerel yönetimler buradaki milletvekilleri yani şehre yardım getirmesi gerekenler de depremzedeydi.  Hizmet etmesi gereken arkadaşlarımız işte valimiz, milletvekillerimiz, başkanlarımız da bir taraftan kendi acısını yaşadılar. Bir taraftan da işte milletimize destek olmak için ruhuyla kenetlenerek bugünlere hamdolsun geldik.

'DEVLETİMİZ 75 MİLYAR DOLARI AŞAN YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİ'

Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir hızla konutlarımızın ilk temellerini 15'inci günde attık, 45'inci günde ilk köy konutlarımızın teslimini yaptık. Bugüne kadar devletimiz deprem bölgesine 75 milyar doları aşan bir yatırım gerçekleştirdi. Hala bu yatırım 11 ilimizde devam ediyor.

‘23 GÜNDE 550 KONUT ÜRETEN BİR HIZA ULAŞTIK’ 

Bize ne bu aceleniz diyenler oldu. Niye bu kadar hızlı hareket ediyorsunuz diyenler oldu. Biz afetzede kardeşlerimizin evini, işyerini, okulunu parkını 1 saat önce verebilmek için mücadeleyi yaptık. 23 günde 550 konut üreten bir hıza ulaştık. 

‘455 BİNİNCİ KONUTUMUZUN ANAHTARLARINI VATANDAŞLARIMIZA VERECEĞİZ’ 

Her şehirde, Hatay İskenderun’da sahil projesiyle orada Harbiye Şelaleleriyle çevresel bakışla da şehri bir bütün olarak değerlendirdik. İlk defa Hatay’da verdiğimiz ve ısrarla vurguladığımız yıl sonuna kadar tüm evleri bitireceğimizin sözü tuttuğumuz bugüne geldik. 

Yarın afetzede kardeşlerimizle kucaklaşmak için saatler sayıyoruz. Yarın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 455 bininci konutumuzun anahtarlarını hak sahibi vatandaşlarımıza vereceğiz. 

Söz verdiğimiz 455 bin konutun anahtarlarını afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz. Böylece nüfus bakımından Litvanya, yüzölçümü bakımından Bulgaristan kadar alanın inşasını bitirmiş olacağız. 

‘ASRIN İNŞASI TÜRKİYE’NİN BAŞARISI DİYECEĞİZ’ 

Hep birlikte yarın asrın inşası Türkiye’nin başarısı diyeceğiz. Yarın Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 455 bininci konutumuzun anahtarlarını hak sahibi vatandaşlarımıza vereceğiz. Törene MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ve Cumhur İttifakı ortakları da katılacak.