Çekmeceden 1 milyon sterlin çıktı

Sadece 5 sterlin vererek satın aldığı satranç taşının gerçek değeri 1 milyon sterlin çıktı. Bu rakam, taşın satılacağı müzayededeki başlangıç rakamı olacak.

Çekmeceden 1 milyon sterlin çıktı

Yaklaşık 200 yıl önce kaybolan ortaçağ satranç taşını ailesinin çekmecesinde bulan şanslı adamın müzayedede en az 1 milyon sterlin kazanması bekleniyor.

Dedelerinin 1964 yılında sadece 5 sterlin vererek aldığı satranç taşının kayıp hazinelerden biri olduğu ortaya çıkınca bir anda hayatları değişti. Deniz aygırının dişinden yapılan ve yaklaşık 9 santimetre uzunluğundaki satranç taşı tarihin en önemli satranç taşları arasında yer alıyor.

Çekmeceden 1 milyon sterlin çıktı - Resim : 2Avrupa kültürünün önemli yansımalarından biri olduğu kabul edilen Lewis Chessmen parçasının geri kalanları 1831 yılında İskoçya'da bulundu. O zaman bulunan eserler arasında 4 parça özel oyma satranç taşı vardı ancak diğer parçalar kayıptı. 12 veya 13. yüzyılda Norveç'te yapıldığı tahmin edilen satranç taşlarının 93 parçadan 82'si Londra'daki British Museum'da, 11'i ise Edinburgh'taki İskoçya Ulusal Müzesi'nde bulunuyor.

2 Temmuz'da Sotheby müzeyede evinde açık artırmaya çıkacak olan nadide esere 1 milyon sterlinin üzerinde paha biçilmesi bekleniyor.

"Annem özenle sakladı"

Dedesinin aldığı eseri yıllarca muhafaza ettikten sonra annesine aktardığını ifade eden şanslı adam, "Annem tuhaflığına hayran oldığı için özel olarak sakladı. Hatta onun sihirli olabileceğini dahi düşünüyordu. Yıllarca sarıldığı bezin içinde çekmecede durdu" dedi.

Tarihi eser uzmanı Alexander Kader, "Kariyerim boyunca yapılmış en heyecan verici ve kişisel keşiflerden biri" diyerek yapılacak açık artırmanın daha yüksek rakamlara çıkabileceğini söyledi.