515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir?

Adana'da kendilerini '515 Haşimi' olarak tanıtan, döner bıçakları ve sopalarla sokakta yürüyen 20 Suriyeli sınır dışı edilecek. Peki, 515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir?

515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir?

Adana’da, kendilerini '515 Haşimi' olarak tanıtan aşiret grupları arasındaki anlaşmazlık nedeniyle döner bıçakları ve sopalarla sokakta yürüyen Suriyelilerden kimliği belirlenen 20’si gözaltına alındı. Suriyeliler, sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Olayla ilgili çalışmada şüphelilerin, Suriye’de Arap milliyetçiliğini savunan 5 farklı aşiretin mensuplarından oluşan ve kendilerini ’515 Haşimi’ olarak tanıtan grupta yer aldığı, aralarında uzun süredir fikir anlaşmazlığı yaşandığı belirlendi. Bu olayların ardından 515 Haşimi merak konusu oldu. İnternet üzerinden ‘515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir?’ sorularına yanıt arandı.

515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir? - Resim : 1

515 Haşimi nedir?

Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Arap aşiretlerinin kendilerine özgü sayıları varmış. Bu "515" sayısı ise Osmanlı'ya isyan eden Haşimilerin sembolizmini içeren bir Arap milliyetçiliği alameti olarak tanımlanıyor.

Haşimiler ya da Haşimoğulları veyahut Haşim Hanedanı, ismini Hazreti Muhammed'in büyük, büyükbabası Haşim bin Abdimenaf'dan alır.

515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir? - Resim : 3

Kayıtlara göre Birinci Dünya Savaşı esnasında İngiliz desteğiyle Osmanlı Devleti'ne isyan etmiş, Arap Yarımadası'nın kontrolünü eline geçirmiş, fakat birkaç yıl sonra Suudi Hanedanlığı'na yine bir isyanla kaybetmişlerdi.

Sonra da Başta Ürdün ve Suriye olmak üzere Orta Doğu'daki ülkelere dağılmışlar.

‘515’ sembolü Arap milliyetçiliğini en sıkı şekilde savunan Al Naim, Kariyş, Seliym, Heziyl ve Kenani aşiretlerinin de sembolü.

515 Haşimi kimdir? 515 Haşimi nedir? - Resim : 4