6 ay ve 6 bin km şartına uymayanların cezası belli oldu! tv100.com yazarı Emre Özpeynirci ilk kez açıkladı

BİLDİĞİNİZ gibi Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik düzenlemesi geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenler, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını, ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacak. Bakanlık, bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

‘İşe yaramaz’ demiştim
Yani 2.el otomobil ticareti yapan şirketler sıfır aldıkları bir aracı 6 ay ve 6 bin km dolmadan satamayacak. Bu düzenlemeyle Bakanlık tarafından 2.elde oluşan fahiş fiyatların ve fırsatçılığın önünün kesilmesi hedefleniyordu. Ama en başından beri bunun işe yaramayacağını, zaten var olan arz sıkıntısını iyice artıracağını, talep varken bunun da fiyatları indirmeyeceğini söyleyip durdum. Bugün 2.el fiyatlarında sıfır araç bulunurluğunda sorun olduğu için ortalama yüzde 30’un üzerinde bir köpük var. Geçen hafta bu düzenleme sonrası 2.elde kurumsal satışlarda fiyatların sadece %5-8 arasında indiği söyleniyor. Yani köpüğün sadece bir kısmı alınmış. Perakende de ise aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Bu da düzenlemenin fahiş fiyatlar açısından sonuç vermediğini gösteriyor. 

İş noterlerde bitiyor
İşin diğer önemli boyutu ise bu yasağın yaptırımında yani cezasında kendini gösteriyor. Arkadaşlar sıkın durun; 2. el ticareti yapan şirketlere getirilen ‘6 ay ve 6 bin km satmama’ yasağının cezası sadece 8.400 TL. Yanlış okumadınız; SEKİZ BİN DÖRT YÜZ TÜRK LİRASI. Perakende kanuna tabi olduğunu öğrendiğim düzenlemeye göre yetkili satıcılar için ceza 5 kata kadar artırılabilirmiş. Tabi burada hassas nokta, noterlerin bu satışa izin vermeyip, reddetmesinde bitiyor. Eğer noterler 6 ay ve 6 bin km sınırlamasına göz yumup, aracın satışa onay verirse, 8.400 TL ceza 2.el şirketleri için ne ki‼ Yetkili satıcılar için 5 kat olan 42 bin TL bile aracına göre çok bir şey ifade etmez. Sonuç olarak yine başa döneceğim; otomobillerdeki yüksek fiyatların düşürmenin tek yolu ya ekonomi politikalarıyla kuru indireceksiniz ya da vergileri. Eğer fiyatlar inerse ortada bir tane fırsatçı kalmaz. Böyle yasaklarla, tedbirlerle bir yere varılmayacağı çok açık.