70 milyon liralık Milli Piyango bileti zaman aşımına uğradı

Milli Piyango İdaresi'nin 1 Ocak 2019 Yılbaşı büyük ikramiyesinin isabet ettiği 7615536 numaralı bilet tahsil edilmeyince zamanaşımına uğradı.

70 milyon liralık Milli Piyango bileti zaman aşımına uğradı

Uzun süredir spekülasyonlara sebep olan 1 Ocak 2019 büyük ikramiyesi tahsil edilmedi. Tam bilete isabet eden büyük ikramiye hakkında iddialar ortaya atılsa da Milli Piyango İdaresi bunların hepsini yalanladı.

Son olarak resmi web sitesinde geri sayım başlayan Milli Piyango idaresi'nin geri sayımı tamamlanırken, biletin tahsil edilmediği ve 1 yıllık sürenin dolması nedeniyle zamanaşımına uğradığı belirtildi.

Süresinde alınmayan ve zaman aşımına uğrayan ikramiye tutarları, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığına aktarılıyor. Bu tutarlar, savunma sanayisi, çocuk esirgeme hizmetleri, Türkiye'nin tanıtımı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ile olimpiyat oyunlarına hazırlık için kaynak olarak kullanılıyor.

70.000.000 TL’LİK 31.12.2018 TARİHLİ YILBAŞI İKRAMİYE DUYURUSU…

31 Aralık 2019 tarihli Milli Piyango Yılbaşı çekilişine ait biletlerin satışının devam ettiği şu günlerde, bazı basın yayın organları ve internet sitelerinde, bir önceki (31 Aralık 2018 tarihli) Yılbaşı Çekilişine ait 70 milyon liralık büyük ikramiyenin talihlisince İdaremizden tahsil edilmemesiyle ilgili olarak çok sayıda asılsız haber, spekülatif değerlendirme ve yorumların yer aldığı görülmektedir.

Konuyla ilgili İdaremizin internet sayfasında 4/1/2019, 14/1/2019, 7/3/2019 tarihinde yapılan duyurularda da belirtildiği üzere; 70 milyon liralık büyük ikramiyenin isabet ettiği 7615536 numaralı tam bilet İdaremizce 5/11/2018 tarihinde Kadıköy Şubemize sevk edilmiş ve bu Şubemizce de 9/12/2018 tarihinde Ali ÖZÇALIMLI adlı bayimize satılmış olup, resmi evrak niteliğindeki satış bordrosuna aşağıda yer verilmiştir.

70 milyon liralık Milli Piyango bileti zaman aşımına uğradı - Resim : 1İdaremizce düzenlenen tüm şans oyunlarında satılan biletlere isabet eden ancak talihlilerince bir yıllık zamanaşımı süresi içinde alınmayan büyük küçük tüm ikramiyeler 4/4/1988 tarihli ve 320 sayılı Milli Piyango Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 50 inci maddesindeki “Çekiliş gününden itibaren bir yıl içinde ibraz edilmeyen bilet ve kuponlara ait ikramiye ve amortiler tutarı İdareye irat kaydolunur.” hükmü uyarınca muhasebe kayıtlarında ilk etapta gelir hesabına kaydedilmekte ve bilahare 14/3/2007 tarihli ve 5602 sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 3 ve 7 nci maddesi hükümleri uyarınca, diğer gelirler olarak kamu payına dahil edilmek suretiyle Savunma Sanayi Destekleme Fonu, Tanıtma Fonu, Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne aktarılmak üzere Hazine’ye ödenmektedir.

İdaremizin mutad hale gelen uygulaması uyarınca sadece yılbaşı çekilişlerine münhasır olmak üzere, büyük ikramiyenin satılmayan biletlere isabet etmesi halinde bu ikramiye satılan bir bilete isabet edinceye kadar çekilişe devam edilmekte olup, 31/12/2018 tarihli Yılbaşı Çekilişindeki büyük ikramiyenin isabet ettiği 7615536 numaralı tam bilet satıldığından ilave bir çekiliş yapılmamıştır.

Öte yandan, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca satılan biletlere isabet eden ancak talihlilerince alınmayan ikramiyelerin diğer çekilişlerde ilave ikramiye olarak dağıtılması ya da herhangi bir kişi, şirket, kurum, kuruluş, vakıf veya derneğe hibe edilmesi gibi bir durum hukuken mümkün olmayıp, talihlisince talep edilmeyen geçen yılbaşı çekilişine ait 70 milyon TL’lik büyük ikramiye de dâhil olmak üzere, satılan biletlere isabet eden ikramiye tutarları zamanaşımı sürelerinin sonuna kadar bir kamu bankasında ikramiye karşılık hesabında tutulmaktadır.

İdaremizin tüm işlemleri Sayıştay Başkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu ile Teftiş Kurulu Başkanlığımızca düzenli olarak denetlenmekte, ayrıca belirli bir limitin üzerindeki tüm ikramiye ödemeleri ile ilgili olarak Mali Suçları Araştırma Kuruluna sürekli esasta bilgi verilmekte olup, başta bilet satışı, çekilişler ve ikramiye ödemeleri olmak üzere iş ve işlemlerimizde bu güne kadar herhangi bir usulsuzlük ya da yolsuzluk tespit edilmemiştir.

Bilindiği üzere, 320 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesinde yapılan değişiklikle karşılığı nakit olmak üzere oynatılan şans oyunlarının lisansı 49 yıllık süre ile Türkiye Varlık Fonuna verilmiş olup, şans oyunlarının Fon tarafından düzenlenmeye veya üçüncü kişilere düzenlettirilmeye başlanıldığı tarihten itibaren Milli Piyango İdaresi karşılığı nakit olan şans oyunlarını düzenlemeyecek, ancak lisans konusu faaliyetlerin ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini izleme ve denetleme görevini üstlenecektir. İdaremizin 2003 ila 2018 yıllarındaki iş ve işlemlerine ilişkin (bilet satışı ve diğer faaliyetlerinden elde edilen gelir tutarları, ödenen ikramiye, vergiler ve kamu payları gibi) bilgiler “http://www.mpi.gov.tr/?q=node/19” (Ayrıca https://www.tv100.com 'da da bulabilirsiniz) internet sayfasındaki Faaliyet Raporlarında ayrıntılı olarak yer almaktadır.

Bu kapsamda, vatandaşlarımızdan bazı basın yayın organları ve internet sitelerinde zaman zaman İdaremiz ile ilgili olarak yer verilen asılsız haberlere ve yine bazı kişilerce dile getirilen spekülatif değerlendirme ve yorumlara itibar edilmemesi, faaliyetlerimizle ilgili merak ettikleri hususlarda söz konusu raporlardan veya İdaremiz ile doğrudan iletişime geçmek suretiyle bilgi sahibi olunması önemle rica olunur.

Milli Piyango İdaresi, dün olduğu gibi bu günde halkımızdan aldığı güven ve destekle şeffaf ve güvenilir bir şekilde kendisine mevzuat ile verilen görevlerini sürdürmeye devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.