Sosyal medyayı karıştıran belge

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs hakkında şoke eden bir iddia ortaya atıldı, "Almanya Başbakanı Angela Merkel'e sunulan raporda şu an yaşananlar anlatılıyor" denildi ancak doğru mu? İşte yanıtlar...

Sosyal medyayı karıştıran belge

Geçtiğimiz haftalarda sosyal medyayı en çok meşgul eden konulardan biri de bir Fransız tarafından belgeler sunularak yayınlanan korona virüsün Fransız bir firma tarafından geliştirildiğine yönelik iddialardı. Firmanın Wuhan'a ofis açmasına kadar ilk kez dinleyince insanın aklına her türlü olasılığı getiren türden bu iddialar kısa sürede asılsız çıktı.

Bu belge yüzde 100 gerçek

Bu kez internet dünyasının gündeminde bir başka belge var. Bu belge yüzde 100 gerçek. Almanya Başbakanı Angela Merkel'e de sunuldu. İçerisinde arattığınız zaman korona virüs kelimeleri de geçiyor. Salgının ne şekilde başlayacağı ve nasıl yayılacağı konusunda da bilgiler veriliyor ancak internette dolaştığı gibi değil. Hazırlanan belgede aslında bir senaryo canlandırılıyor ve sadece Almanya'yı kapsıyor.

Sözcü Gazetesi'nin Almanya'daki temsilcisi olan Ali Gülen'in imzasını taşıyan haber kısa sürede bir çok haber sitesi tarafından da kullanıldı.

İddialar neler?

Belge ile ilgili ortaya atılan iddialarda şu ifadeler yer alıyor:

* Alman Meclisi'ne sunulan, 10.12.2012 tarihli ve 17/12051 sayılı raporda dikkat çeken bulgular ve bilgiler içeriyor. Sekiz yıl önce yapılan salgın tahminine göre, yaşlıların yüzde 10'u bu virüsten etkilenecek ve virüs üç ayrı dalga halinde yayılacak.

* Hastalık nedeniyle gençler ve yaşlılar aynı şekilde etkilenmez. Gençlerde ölüm oranı yüzde 1 iken 65 yaş ve üstünde yüzde 50 civarında. Hastaların tamamı solunum zorluğu çeker. Akciğerlerinde büyük sorunlar meydana gelir.

Gerçekler neler?

Yukarıdaki iddialar 'olası salgın senaryosu' olarak hazırlanan tüm raporlarda yaklaşık olarak aynıdır. Daha bir kaç gün önce yeryüzünün en ünlü komplo malzemesi aileleri arasında yer alan Rockefeller ailesi için hazırlanan virüs raporu için de aynı iddialar ortaya atılmıştı.

İddialar komplo teoirisi ve yanlış okumadan ibaret

BR24'ten Georg Wolf imzalı haberde ise internet ortamında sıkça paylaşılan belgenin hayali virüs risk analizi olduğu ve korona virüs ile eşleşmediği belirtildi.

Raporda sel riskine ek olarak, bir virüsün neden olabileceği olası bir salgın analiz ediliyor. İnsanları korkutan çok yüksek ölüm oranlarından bahsediliyor. Bununla birlikte, korona virüsü çevresindeki mevcut gelişime uymuyor.

En kötüsünden başlayan bir risk analizi

Robert Koch Enstitüsü (RKI) ve çok sayıda federal kurum daha sonra "Pandemi, Virüs Modi-SARS" risk analizini gerçekleştirdi. Kurgusal senaryo, Asya'dan gelen "olağanüstü salgınlarla" yeni bir patojenin dünya çapında yayılmasını tanımladı. Bunun için, ancak gerçekçi özelliklere sahip olan varsayımsal "Modi-SARS" patojeni kullanıldı. 2003'ten itibaren SARS virüsüne dayanan icat edilmiş bir patojen.

Raporu kim hazırladı?

Robert Koch Enstitüsü başkanlığında Alman İnşaat ve Yerleşim Planı Müsteşarlığı, Halkı Koruma ve Doğal Felaketlere Yardım Müsteşarlığı, güvenlik ve bilgilendirme bölümüne bakan müsteşarlık, tarım ve beslenmeyle ilgili müsteşarlık, Teknik Yardım Ulaştırma Birimi Başkanlığı, Özel Komando Birlikleri, Alman Ordusu uzmanları ve Paul Ehrlich Enstitüsü ile birlikte hazırlanan rapor, 8 yıl önce Alman Meclisi'ne sunuldu.

Merkel için hazırlanan belgenin aslına şuradan ulaşabilirsiniz.