8 yıl önce gezerken keşfetti... Ünü sınırları aştı! Fiyatı altınla yarışıyor

Hakkari'de 8 yıl önce tesadüfen kaya balını keşfeden Hamdi Akdoğan, 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'ndan topladığı balın kilosunu 4 ile 6 bin TL arasında satıyor. Kaya balını toplamak için tehlikeli bir yolculuğu göze almak gerektiğini belirten Akdoğan, bala yurt dışından da yoğun talep geldiğini söyledi.

8 yıl önce gezerken keşfetti... Ünü sınırları aştı! Fiyatı altınla yarışıyor

Hakkari'de Hamdi Akdoğan, 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'nda topladığı kaya balını 4 ile 6 bin lira arasında satıyor. Balın fiyatının altınla yarıştığını belirten Akdoğan, "Tehlike ve zorlukları göze alarak, bu işi yapıyorum." dedi.

8 yıl önce gezerken keşfetti... Ünü sınırları aştı! Fiyatı altınla yarışıyor - Resim : 1

Yüksek rakımlı yaylalara ve zengin bitki örtüsüne sahip Hakkari'de, arıcılık önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor. 'Dağların kenti' olarak da adlandırılan Hakkari'nin dağlarında bol miktarda doğal kaya balı da bulunuyor. Fakat yüksek kesimlerde yuva yapan arılardan elde edilen kaya balını keşfetmek için zorlu ve tehlikeli bir yolculuğu göze almak gerekiyor. 4 bin 135 rakımlı Cilo Dağı'nda gezerken arıları fark eden 5 çocuk babası Hamdi Akdoğan, 8 yıldır aynı bölgeye tırmanarak bal topluyor.

8 yıl önce gezerken keşfetti... Ünü sınırları aştı! Fiyatı altınla yarışıyor - Resim : 2

Ekipmanları ile Cilo Dağı'nın sarp bölgesine gelen Akdoğan, ardından 3 saat süren zorlu bir yolculuk yapıyor. Tırmanış sonrası balın bulunduğu noktaya ulaşan Hamdi Akdoğan, arı saldırılarından korumak için 'arıcı kıyafeti' giyiyor. Balı toplayan Akdoğan, geldiği yoldan geri dönüyor. Akdoğan, elde ettiği kaya balını özel müşterilerinin yanı sıra Almanya, İsviçre, İran ve Irak'tan talep eden kişilere gönderiyor.

8 yıl önce gezerken keşfetti... Ünü sınırları aştı! Fiyatı altınla yarışıyor - Resim : 3

KAYA BALININ FİYATI ALTINLA YARIŞIYOR

Bu yıl yaptığı ilk tırmanışta 7 kilo bal topladığını belirten Akdoğan, doğal olduğu için kaya balının çok tercih edildiğini söyledi. Herkesin kendisini 'Balcı Hamdi' olarak bildiğini ifade eden Akdoğan, "Cilo Dağı eteklerindeyiz, burada kaya balını çıkartıyoruz. 5 nüfusum var, ailemi kaya balı ile geçindiriyorum. Bala büyük bir talep var. Türkiye'deki özel müşterilerimin yanı sıra Almanya, İsviçre, İran ve Irak'a da gönderiyorum. Balımızın kilosu 4 ile 6 bin TL arasında değişiyor. Altın ile yarışıyor. Tehlike ve zorlukları göze alarak, bu işi yapıyorum" dedi.