85 milyonun kimlik bilgisi çalındı! Büyük güvenlik açığı ortaya çıktı: “Herkes tehlike altında”

Siber saldırıların ardından sadece isim ve soy isim aratarak vatandaşların açık adresine, telefon ve banka bilgilerini isteyen herkesin kolaylıkla ulaşabildiği ortaya çıktı. 85 milyonu da tehdit eden güvenlik açığı haberinin detayları, tv100 Muhabiri Halil Sadri Yılmaz'ın özel haberinde…

85 milyon vatandaşın kişisel bilgileri çalındı. Telefon numarasından, açık adrese, banka hesap numaralarına kadar, tüm kişisel veriler açığa çıktı.

KİMLİK BİLGİLERİNİ DOLANDIRICILARA SATTILAR

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz ay 11 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. “Kalkan” isimli operasyonda 20 şüpheli yakalandı. Dolandırıcıların, şüphelilerin kimlik bilgilerini dolandırıcılara sattığı belirlendi.

Türkiye’de yaşayan herkesin kişisel bilgileri bir uygulamaya yüklenirken; ücretsiz olan uygulama büyük bir güvenlik açığını gözler önüne serdi. Verileri çalınan vatandaşların ne yapacağı meçhulken; Adli Bilişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, önemli açıklamalarda bulundu.

Kırık, “Çok ciddi bir risk olduğunu düşünüyoruz” diyerek, şu ifadelere yer verdi:

"Açıkçası söylemek gerekirse, bu iddialar doğruysa, gerçekten bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 85 milyonun verilerinin sızdırıldığı ispat edilirse o zaman ciddi bir risk olduğunu düşünüyoruz. Sadece savcılığa gidip bireysel olarak başvuru yapmanın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Burada artık devletin otomatik olarak, e-Devlet sisteminde güncellemeler yapması gerekmektedir. Güvenlik açıklarının kapatılması ve çok daha derin koruma yöntemlerinin entegrasyonu son derece önem arz eder.