85 milyonun kimlik bilgisinin çalındığını tv100 ortaya çıkarmıştı! 10 yaşındaki çocuğa şantaj yapıldı: Adresini biliyorum

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan 85 milyon vatandaşın kimlik bilgileri çalındı. Sadece isim ve soy isim aratarak vatandaşların açık adresine, telefon ve IBAN numaralarına, isteyen herkesin kolaylıkla ulaşabildiğini tv100 ortaya çıkardı. İşte bu suçun ardından savcılığa kan donduran bir şikâyette bulunuldu. Ailesinin kimlik bilgileriyle tehdit edilen 10 yaşındaki bir çocuğa, şantaj yapıldı.

Siber saldırıların ardından sadece isim ve soy isim aratarak vatandaşların açık adresine, telefon ve banka bilgilerini isteyen herkesin kolaylıkla ulaşabildiği ortaya çıktı. 10 yaşındaki çocuğun annesinin ve babasının adını, açık adresini kullanarak tehdit eden şüpheli, çocuktan çıplak fotoğraflarını isteyerek şantaj yaptı.

20 ŞÜPHELİ YAKALANDI

tv100'den Halil Sadri Yılmaz'ın özel haberine göre, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü, geçtiğimiz ay 11 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. “Kalkan” isimli operasyonda 20 şüpheli yakalandı. Dolandırıcıların, şüphelilerin kimlik bilgilerini dolandırıcılara sattığı belirlendi.

Türkiye’de yaşayan herkesin kişisel bilgileri bir uygulamaya yüklenirken; ücretsiz olan uygulama büyük bir güvenlik açığını gözler önüne serdi. İstanbul Baro Başkanı Filiz Saraç konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak söz konusu olayı yorumladı.

"ÇOK VAHİM BİR SUÇ"

Saraç, şu ifadeleri kullandı: "Bu anlattığınız çok vahim bir suç eylemi. Yaşanan çok vahim çocuğa karşı çünkü. Tam da kişisel verilerin korunması hakkının ne kadar önemli olduğunun tüm yetkililerin hafızasına kazınması açısından da dikkate alınması gereken bir eylem. Kişisel veriyi hukuka aykırı olarak elde eden yayan kişileri, nitelikli haliyle birlikte 6 yıla kadar hapis ön görülmüş.

"8 YILA KADAR CEZA ÖNGÖRÜLMÜŞ"

Ek olarak kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla, örgüt kuranlar ve yönetenler de 8 yıla kadar ayrıca ceza öngörülmüş. İşte bilişim sistemine girme, çocuğun istismarı ve yapılan dolandırıcılıklar da yine ayrıca cezalandırılıyor. Yani her biri ayrı suç olarak değerlendiriliyor. Tabi ki suçtan zarar gören herkes suçun türüne göre ihbar ya da şikayet hakkını kullanmakta özgür, kullanabilir. Kişisel verilerin kullanılmasına ilişkin suçlar şikayete tabii dahi değildir. Çünkü kamu gücü tarafından öğrenildiği anda başlatılması gereken bir soruşturma türüdür."