7 ürün AB'den coğrafi işaret aldı

Kastamonu'nun Taşköprü Sarımsağı ile Çanakkale'nin Bayramiç Beyazı'nın Avrupa Birliği'nde (AB) tescilli coğrafi işaretli ürün listesine alınmasına ilişkin karar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı. Böylece AB tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı 7'ye ulaştı.

7 ürün AB'den coğrafi işaret aldı

Kastamonu'nun Taşköprü Sarımsağı ile Çanakkale'nin Bayramiç Beyazı'nın coğrafi işaret tesciline ilişkin kararlar AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasıyla Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde (AB) tescilli coğrafi işaretli ürün sayısı 7'ye ulaştı.

Tescil belgelerinde ve ürün şartnamelerinde yer alan yöntemlerle, ilgili bölgelerde üretilebilirken, son kararlarla birlikte AB'nin coğrafi işaret listesinde yer alan ürünler, Türkiye'den "Antep Baklavası/Gaziantep Baklavası", "Aydın İnciri", "Malatya Kayısısı", "Aydın Kestanesi", "Taşköprü Sarımsağı", "Milas Zeytinyağı" ve "Bayramiç Beyazı" şeklinde sıralanıyor.

AB listesinde, coğrafi işaret almak üzere gerekli başvurular yapılmış ve AB Komisyonu tarafından inceleme süreci devam eden ürünlerin listesi ise şöyle:

Afyon Sucuğu

Afyon Pastırması

İnegöl Köfte

Kayseri Sucuğu

Kayseri Pastırması

Kayseri Mantısı

Antepfıstığı/Antep Fıstığı

Antep Lahmacunu

Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini

Giresun Tombul Fındığı

Antakya Künefesi

Maraş Çöreği

Çağlayancerit Cevizi

Maraş Tarhanası

Gemlik Zeytini

Milas Yağlı Zeytini

Gaziantep Menengiç Kahvesi/Gaziantep Melengiç Kahvesi

Araban Sarımsağı