ABD'de seri idam

Amerika Birleşik Devletleri'nde seri idam gerçekleşecek. 5 suçlu Aralık 2019 ve Ocak 2020'de Indiana'daki Terre Haute'deki ABD Cezaevinde infaz edilecek. Emri ABD Başkanı Donald Trump verdi.

ABD'de seri idam

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) uzun süredir uygulanmayan idam cezaları için yeniden izin çıktı. ABD hükümeti, 16 yıl aranın ardından yeniden idam cezalarını uygulamaya başlıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Adalet Bakanlığı ve Başsavcı William Barr'ın emriyle beş ölümcül federal mahkum için verilen idam cezaları uygulanacak. Amerika'da son uygulanan idam 2003 yılında gerçekleşmişti.

19 yaşındaki asker Tracie Joy McBride'ı kaçırıp öldüren 53 yaşındaki bir savaş gazisi olan Louis Jones Jr.'ın 2003 yılındaki idamından bu yana federal düzeyde idam cezası uygulanmadı.

Adalet Bakanı William Barr yaptığı açıklamada “Kongre halkın temsilcileri tarafından kabul edilen ve Başkan tarafından onaylanan kanunlar ile ölüm cezasına açıkça onay verdi” ifadelerini kullandı.

ABD’de federal yönetim idam cezalarını 1972’den bu yana uygulamıyordu. Anayasa Mahkemesi “zalim” bir uygulama olduğu hükmüne vararak uygulamayı durdurmuştu. Ancak 1988’de kısmen yeniden başlatılmasıyla üç mahkum infaz edilmişti.

ABD, idam cezasının hala infaz edildiği tek batı ülkesi. Federal devletin dışında eyaletlerde uygulamalar değişiyor. Şu anda 29 eyalette ölüm cezası uygulanıyor. ABD’de geçen yıl 25 ölüm cezası mahkumu infaz edildi. Avrupa’da ise idam cezasının uygulandığı tek ülke Belarus.

İdam mahkumlarının suçları

  • Sekiz yaşındaki bir kızın da dahil olduğu üç kişilik bir aileyi öldüren Daniel Lee Lewis.
  • 63 yaşında bir kadını ve dokuz yaşındaki torunu öldüren Lezmond Mitchell.
  • 16 yaşında bir kıza tecavüz edip öldüren ve 80 yaşında bir kadını öldüren Wesley Ira Purkey.
  • İki yaşındaki kızını taciz eden ve öldüren Alfred Bourgeois.
  • Dustin Lee Honken, iki çocuk da dahil olmak üzere beş kişiyi öldürdü.