"Biden Erdoğan'la başa çıkacak kapasitede değil"

ABD Başkanı Donald Trump, rakibi Joe Biden'ın Türkiye hakkındaki skandal açıklamasını değerlendirdi. Biden'ın ABD Başkanlığı makamına uygun olmadığını ifade eden Trump, bu savunmasını Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la başa çıkacak zihinsel kapasitede olmadığı iddiasına dayandırdı.

"Biden Erdoğan'la başa çıkacak kapasitede değil"

Fox News canlı yayına katılan ABD Başkanı Donald Trump, kasımdaki seçimlerdeki rakibi Demokrat Partili Joe Biden hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan birinci sınıf satranç oyuncusu

Biden'ın göreve uygun olmadığını savunan Trump, "Çok zeki insanlarla kapışmanız gerek. Ben hepsini iyi tanıyorum. Mesela Erdoğan... Biden daha nerede olduğunu bilmiyor. Erdoğan gibi birinci sınıf santranç oyuncusu olan yabancı liderlerden dolayı onlarla baş edecek, zihinsel olarak sıhhatli olmayan bir başkana sahip olamayız" dedi.

"Liderler beni arıyor..."

Sözlerine devam eden ABD Başkanı, "Ülkelerin liderleri beni arıyor, benden Erdoğan ile konuşmamı istiyorlar. "Bir tek seni dinliyor" diyorlar. Bu ABD yüzünden mi? Hayır. "Senin yüzünden. Tek dinleyeceği kişi sensin.Onunla anlaşabiliyorsun" ki bu doğru" ifadelerini kullandı.

Joe Biden ne demişti?

Joe Biden, skandal konuşmasında şunları kaydetti:

"Bence ona (Erdoğan'a) çok farklı bir yaklaşım uygulamalıyız. Muhalif liderleri desteklediğimizi açıkça göstermemiz lazım. Parlamento'ya katkı sunmak isteyen Kürt toplumunu entegre etmek için... Bu iş bir süre iyi gidiyordu.

Bir yol haritamızın olduğunu açıkça göstermemiz lazım. Düşündüğümüz şeyle ilgili sesimizi yükseltmemiz lazım, bedel ödemeli. Nasıl çalışacaklarını anlamak için çevresinde F-15 savaş uçağı uçurdukları hava savunma sistemi olduğuna göre ona belli silahları satmaya devam edip etmeyeceğimiz konusunda bedel ödemeli.

Yani çok endişeliyim. Ama benim yaptığım gibi onlarla doğrudan temasa geçip Erdoğan'ı yenecek duruma gelmeleri için hala var olan Türk liderliği unsurlarından daha fazla verim almalı ve onları güçlendirmeliyiz. Darbe ile değil, seçim süreci ile... Partisi, İstanbul'dan dışarı atıldı. Peki biz ne yapıyoruz? Burada oturup boyun eğiyoruz.

Yapacağım en son şey, ona Kürtler konusunda boyun eğmek olurdu. Kesinlikle en son şey. Ve onlara Kürtlerle ilgili olarak birkaç görüşmem oldu. O dönem henüz üzerlerine gitmiyorlardı.

Yani şunu göstermemiz lazım. Türkiye, Rusya'ya bağımlı olmayı istemek zorunda değil. Uzun bir zaman önce o elmadan bir ısırık aldılar. Ama şu ana kadar onlara davrandığımız şekilde davranmaya devam etmeyeceğimizi anlamak zorundalar. Yani çok endişeliyim. Hava üslerimiz ve onlara erişimimize dair de çok endişeliyim. Bence bölgedeki müttefiklerimizle bir araya gelerek, onun bölgedeki faaliyetlerini nasıl izole edeceğimizle ilgilenmek bizim için son derece fazla iş olacak.

Özellikle Doğu Akdeniz'de petrolle ilgili faaliyetleri ve görüşülmesi uzun sürecek olan çok sayıda başka şey... Ama cevabım 'evet, endişeliyim.'