Bir iyi bir kötü haber

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'den yapılan çelik ithalatına uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisini yüzde 25'e indirdiğini açıkladı. Öte yandan Türkiye'ye ABD ile ticarette vergi avantajı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamındaki ülkeler listesinden Türkiye'yi çıkardı.

Bir iyi bir kötü haber

ABD Başkanı Donald Trump'tan Türkiye konusunda iki hamle birden geldi. İkili ilişkilerin gerildiği dönemde yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılan çelik ithalatındaki gümrük vergisi yeniden yüzde 25'e indirildi. Bu karar hemen uygulamaya geçilecek. Öte yandan bir diğer hamle de Türkiye'yi vergi muafiyeti programından çıkarmak oldu. Bu iki hamle ileye piyasaların nasıl tepki vereceği merak ediliyor. Çelikte yaşanan vergi düşüşünün karşısında gümrüksüz olarak ihraç edilen ürünlere vergi geldi.

Çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma

Beyaz Saray'dan ABD Başkanı Donald Trump imzası ile yapılan açıklamada, ABD'nin Türkiye'den ithal ettiği çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yeniden yüzde 25'e indirildiği ifade edildi. Daha önce yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarılan vergi hakkında bilgi veren Trump, önceki yıla kıyasla Türkiye'den ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma görüldüğünü vurguladı. Aynı şekilde çelik ithalatında da yüzde 12 kadar bir azalma olması nedeniyle söz konusu verginin yeniden yüzde 25'e çekildiğini belirten Trump, 10 Ağustos'ta ürkiye'den yapılan çelik ithalatına uygulanan vergiyi yüzde 50'ye, alüminyum ithalatına uygulanan vergiyi de yüzde 20'ye çıkaran kararını açıklamıştı.

Türkiye ise söz konusu kararın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu kaydederek, ABD'yi DTÖ'ye şikayet etmişti.

Türkiye vergi muafiyeti programından çıkarıldı

Trump, 4 Mart'ta ABD Kongresi'ne gönderdiği mektupta Türkiye'nin artık 'ekonomik açıdan gelişmiş olması'nı gerekçe göstererek Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi programından çıkarmak istediğini beyan etti. Trump'ın bu hamlesi Türkiye tarafından tepkiyle karşılandı.

Yazılı bir açıklama yapan Trump, Türkiye'yi GTS programından çıkaran talimatnamenin detaylarını kamuoyu ile paylaşarak, Türkiye'nin GTS programından yararlanmasını mümkün kılan ekonomik seviyenin üstüne çıkmasından dolayı yapıldığını ifade etti. Söz konusu karar bugünden itibaren geçerli olacak.

1974 yılında yürürlüğe giren ve Türkiye'nin 1975'te dahil olduğu GTS programında 121 ülkenin yaklaşık 4 bin çeşit ürünü Amerika pazarına gümrüksüz olarak girebiliyor. ABD'nin Türkiye'den GTS kapsamı ithalatında tarımsal ürünler, otomotiv aksam ve parçaları, kıymetli taşlar ve mücevherat, plastik, makina ve aksam-parçaları ön plana çıkıyor.