Biden ve Putin’in Ukrayna görüşmesi sona erdi! İşte ilk açıklamalar

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna gündemine ilişkin telefon görüşmesi sona erdi. Biden, Ukrayna’nın işgali durumunda bunun Rusya’ya ağır ve hızlı sonuçları olacağını tekrar belirtti. Kremlin'den de bir açıklama geldi.

Biden ve Putin’in Ukrayna görüşmesi sona erdi! İşte ilk açıklamalar

İki lider Ukrayna gündemine ilişkin telefon görüşmesi Türkiye saati ile 19.04'te başladı. Görüşme 1 saat sürdü.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada Biden'ın Putin ile Rusya'nın, Ukrayna sınırında artan 'askeri yığılmasını' görüştü. Biden, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde ABD ve müttefiklerinin Rusya'ya hızlı ve ciddi maliyetler yükleyeceğini açıkça belirtti. 

Biden, Rusya'yı gerilimi azaltma ve diplomasiye katılmaya çağırdı.

Kremlin: Başkanlar iletişimi sürdürme konusunda anlaşmaya vard

Kremlin'in Dışişleri Başdanışmanı Yuri Uşakov basın toplantısı düzenleyerek görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna krizinde hezeyanın zirveye ulaştığını belirten Uşakov, başkanların iletişimi sürdürme konusunda anlaşmaya vardığını sözlerine ekledi.

ABD'nin Rus işgali hakkında tarih bile verdiğine değinen Uşakov, "Niyetimizle ilgili neden yanlış bilgi verildiğini anlamış değiliz" ifadesini kullandı.

Gözle bu görüşmedeydi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın dünkü "Rusya Ukrayna'da işgale her an başlayabilir." açıklamasının ardından gözler bugün Biden ile Putin arasındaki görüşmeye çevrilmişti.

ABD yönetimi, Ukrayna'daki zorunlu olmayan diplomatik personelin ülkeyi terk etmesi talimatını vermiş, ayrıca ülkedeki 160 askerini de geri çekme kararı almıştı.