ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Şu anda Rusya Ukrayna'ya her an saldıracak potansiyele sahip

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın işgal edilmesi endişelerinin gölgesinde Rus mevkidaşı Lavrov ile bir kez daha görüşeceğini açıkladı. Blinken, "Şu anda Rusya Ukrayna'ya her an saldıracak potansiyele sahip" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Şu anda Rusya Ukrayna'ya her an saldıracak potansiyele sahip

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın olası bir Ukrayna işgalini engellemek için son bir girişimde bulunarak Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile konuşacağını söyledi. Fiji'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken, "Ukrayna sınırlarının çevresine gelen yeni kuvvetler de dahil olmak üzere, rahatsız edici işaretler görmeye devam ediyoruz." dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

Önümüzde iki yol var, kararı putin verecek

"Öncelikle dün akşam görüştüğümüzde de bunu ifade etmiştim. Her noktada büyükelçiliğimize odaklanmaya çalışıyoruz. Daha fazlasını önümüzdeki saatlerde açıklayacağım. Sayın Bakan Lavrov’a yapacağımız görüşmeyle ilgili şunları söyleyebilirim… Biz olabildiğince açık olduk. Yeniden Rusya’nın faaliyetleriyle oluşmuş bir krizdir bu. Önümüzde 2 yol var. Diplomasi ve diyalog yolu… Başkan Putin seçecek bu yolu.

Rusya her an saldıracak potansiyele sahip

Şu anda Rusya Ukrayna'ya her an saldıracak potansiyele sahip. Umarım bunu yapmazlar ve diplomasiyi tercih ederler. Diyalog ve diplomasi ile biz tüm ortaklarımız ve müttefikleri ile işbirliği yaparak buna hazır olduğumuzu bildirdik. Fikirlerimizi Rusya ile paylaştık. Önerilerde bulunduk. Burada mümkün yollar var tabi. Ancak Rusya buradaki bazı fikirlere cevap vereceğini söylemişti ama henüz cevap alamadık. Bakan Lavrov’a bunlara cevap alıp alamayacağımızı soracağız.

Muazzam bedelleri olacak

Rusya saldırmayı düşünse muazzam bedelleri olacak. Dünya çapında bir tepkiyle karşılayacak. Başkan Putin kendi karar verecek. Biz 2 yol için de hazırız. Hangisinin daha sorunlu yol olduğu açık. Biz 2 ihtimale de açığız."

Olimpiyatlar sırasında saldırabilir

Blinken,dün yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna işgalinin Pekin Kış Olimpiyatları sırasında bile başlayabileceğini ifade etti. Blinken, ABD'nin Rusya'nın gerginliği artırdığına dair çok sorunlu işaretler gördüğünü belirterek "Daha önce de söylediğimiz gibi işgalin her başlayabileceği bir zamandayız. Açık olmak gerekirse buna Olimpiyatlar da dahil" dedi.