ABD, Huawei'ye 90 gün süre verdi

Google, dün Çinli teknoloji devi Huawei'ye verdiği Android desteğini kesmişti. Gündeme bomba gibi düşen haberin ardından Huawei sert bir açıklama yapmıştı. Bugün ise Amerikan Ticaret Bakanlığı bazı kesintilerin 3 ay erteleneceğini duyurdu.

ABD, Huawei'ye 90 gün süre verdi

ABD'de Başkan Donald Trump'ın Çin'le başlattığı ticaret savaşının bir parçası olarak 16 Mayıs'ta bir kararname yayınlanmış ve Trump'a yabancı üreticilerin telekomünikasyon alışverişlerini yasaklama yetkisi vermişti. 70'e yakın şirket kara listeye alınmıştı. Aynı kararla Amerikan şirketleri de ulusal güvenliğe tehdit teşkil ettiği düşünülen şirketlerden malzeme satın alamayacak.

Bu yetkiyle Google, Huawei'ye verdiği kestiğini açıklamıştı. Avrupa borsaları kararın etkisi ile günü düşüşle kapatmıştı.

Geçiş süresi 90 gün olarak belirlendi

Amerikan Ticaret Bakanlığı bugün yeni bir açıklama yaparak  Çinli Huawei şirketine uygulanan kısıtlamaların bazılarını 90 günlüğüne askıya aldığını açıkladı. Bu kararla 90 günlük geçiş süresinde Huawei'nin dünya çapındaki operasyonlarının etkilenmemesi için ABD'de üretilen bazı ürünleri alabilmesinin önü açılmış oldu.  

ABD'nin aldığı erteleme kararı Huawei'nin mevcut ürün ve ağların bakımı ve cep telefonlarının güncellenmesi için gerekli Amerikan ürünlerin alınmasına izin veriyor. Ancak şirketin yeni ürünlerini hayata geçirmesi için Amerikan malzemesi almasının önü kesilmiş durumda.