Koronavirüs artık daha bulaşıcı ve tehlikeli!

Dünya genelinde koronavirüs kaynaklı ölümler 1 milyon kişiye dayandığı şu günlerde bir kötü haber daha geldi. 

Koronavirüs artık daha bulaşıcı ve tehlikeli!

Koronavirüs salgını tüm dünyada yayılmaya ve can almaya devam ediyor. Bilim insanları virüsü yenecek bir aşı geliştirmek için çalışmalarına devam ederken ABD'de yapılan yeni bir araştırma koronavirüsün mutasyon geçirerek daha bulaşıcı hale geldiğini ortaya koydu.

 Koronavirüs salgınında en fazla vaka ve ölüm sayısına sahip olan ABD'de yeni yapılan bir araştırmanın sonuçları çok çarpıcı bir gerçeği ortaya çıkardı.

Koronavirüs vaka sayılarının yeniden arttığı ABD'de yapılan kapsamlı bir araştırma, salgının başlangıcından bu yana mutasyon geçiren virüsün muhtemelen daha bulaşıcı hale geldiğine ancak daha ölümcül olmadığını gösteriyor.

 Araştırma koronavirüsün 5 bin ayrı gen diziliminin incelenmesiyle yapıldı. Washington Post gazatesindeki habere göre kamu sağlığı uzmanları bütün virüslerin değişime uğradığını ama bu mutasyonların çoğunun önemsiz olduğuna dikkat çektiler.

ABD'deki Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nden virolog David Morens yeni araştırmanın sonuçlarını çok büyütmemek gerektiğini ama virüsün sosyal mesafe önlemleri gibi hastalığın yayılmasını engelleyici adımlar karşısında kendisini korumak için daha kolay bulaşma özelliği geliştiriyor olabileceğini söyledi.

 David Morens, "Bu önlemlerin her biri bulaşmanın önünde engel oluşturuyor, fakat virüs daha bulaşıcı hale geldikçe, veriler, bu engelleri aşmada giderek daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor" dedi. Buna karşılık Morens, bu bulguların, virüsün aşı bulunduktan sonra bile mutasyon geçirmeyi sürdürebileceğini ortaya koyduğunun altını çizdi.

Dolayısıyla Morens, tıpkı grip aşısının her yıl güncellenmesi gibi, Covid-19 aşısının da mutasyona göre güncellenmesinin gerekebileceğini de söylüyor. ABD'de koronavirüs vakalarının seyrini izleyen Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre son iki hafta içinde 50 eyaletin 20'sinde vaka sayıları yüzde 5'in üzerinde artış gösterdi.