ABD'den Çin teknoloji devlerine yaptırım kararı

ABD'nin hedefinde bu kez de Çin'in teknoloji devleri bulunuyor. 77 kurum ve kişi için yaptırım kararı açıklaması geldi.

ABD'den Çin teknoloji devlerine yaptırım kararı

ABD yönetimi Çin ordusuyla ve insan hakkı ihlalleriyle bağlantılı olduklarını öne sürerek teknoloji şirkelerini yaptırım listesine aldı. Aralarında Çin’in çip üreticisi SMIC ve drone devi DJI'nin de olduğu listede 77 kurum ve kişi bulunuyor.

“Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve başka bölgelerdeki vatandaşlarına baskı uygulamak amacıyla aktif olarak zorla çalıştırma, DNA verileri toplama, izleme/gözetleme faaliyetlerini teşvik ettiği” ifadelerine yer verilen açıklamada, DJI, AGCU Scientech, Çin Ulusal Bilimsel Araç ve Gereçler, Kuang-Chi Grubu adlı şirketlerin Çin’de insan hakları ihlallerinin önünü açtıkları ve bu dört şirketin yüksek teknoloji imkanlarını kullanarak izleme/gözetleme yapılması ve genetik bilgi toplanmasını sağladığı kaydedildi.

ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, “Çin’in sınırları içinde ve dışındaki zorba davranışı ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vererek, müttefik ve ortaklarımızın egemenliğinin altını oyuyor, insan haklarını, etnik ve dini azınlık gruplarının onurunu ihlal ediyor” ifadelerini kullandı.

Çip üreticisi ve drone şirketi de listede

Yaptırım listesine alınan çip şirketi SMIC, daha önce yaptığı açıklamada Çin hükümetiyle bağlantısının olmadığını iddia etmişti. Çin’in bir numaralı drone şirketi DJI da, Çin hükümetinin kendi vatandaşlarına yönelik izleme ve gözetleme faaliyetlerine yardım ettiği gerekçesiyle yaptırım listesine alındı.

Yaptırım kapsamında neler bulunuyor?

ABD’den gelen yaptırım adımı, ABD şirketlerinin SMIC’e gelişmiş teknoloji satmak için lisans almaları gerektiğini anlamına geliyor. Teknolojik şirketlere yaptırım adımı, Seçilmiş Başkan Joe Biden’ın görevi devralmasından yaklaşık bir ay önce geldi.

Basın mensuplarına yaptırımlarla ilgili bilgi veren Ticaret Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, yaptırım adımının Biden’ın geçiş süreci ekibiyle koordine edilmediğini söyledi.