ABD'den kritik S-400 açıklaması!

ABD Savunma Bakanlığı Avrupa ve NATO’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Andrew Winternitz, Türkiye’nin S-400 alımının F-35 açısından "kabul edilemez riskler" taşıdığını iddia etti ve Ankara’nın bu alımı yapmamasını umduklarını ifade etti.

ABD'den kritik S-400 açıklaması!

Winternitz, "Transatlantik Güvenlik İşbirliğinin Geleceği" başlıklı forumunda konuştu.

Winternitz konuyla ilgili şunları söyledi...

"Türkiye’nin S-400 alması kabul edilemez bir risk teşkil edecek, çünkü radar sistemleri Rus ordusuna beşinci nesil en üst kalite uçağımız F-35 hakkında hassas bilgileri sağlayabilir. Bize göre bu konudaki kaygılarımızı azaltacak bir önlem yok."

"Rusya’dan S-400'leri kabul etmeyeceklerini umuyorum."

Yunan Bakanın S-400 endişesi

Apostolakis konuyla ilgili şunları söyledi...

"Türkiye’nin S-400'leri alması bölgede hava savunmayı başka bir konsepte taşıyor. Biz de sistemlerimizi tekrar planlayıp programlamak zorundayız. S-400'lere paralel olarak F-35 alımı bölgedeki güç dengesini tamamen değiştirecek."

"ABD’nin sorunu bu sistemlerin NATO sistemleri ile çalışmaması, Yunanistan için değişen nedir?" sorusuna Yunan Bakan, "Bu sistemlerin savunma sistemi olduğunu söylüyorlar. Ama 400 mil menzile sahip bir sistem savunma sistemi olamaz çünkü (bölgede) havada uçan her şeyi vurur."

Apostolakis, ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması çağrısında bulundu ve F-35 uçaklarının Türkiye’ye verilmemesini istedi.