AB'den Türk çeliğine anti-damping vergisi

Avrupa Birliği, Türk çelik ürünlerinin fiyatlarına ilişkin açtığı soruşturmanın ardından, ithalatta 6 Ocak 2021 itibariyle geçici anti-damping vergisi koyduğunu açıktı.

AB'den Türk çeliğine anti-damping vergisi

Avrupa Birliği, AB Resmi Gazetesi'nde yayılanan kararla, Türkiye'den belirli sıcak haddelenmiş demir, alaşımlı ve alaşımsız çelik ürünlerinin ithalatına 6 Ocak 2021 itibariyle geçici anti-damping vergisi uygulanmasına karar verdi.

Komisyon, Türkiye'den belirli sıcak haddelenmiş demir, alaşımlı ve alaşımsız çelik ürünlerinin ithalatına anti-damping soruşturmasını 14 Mayıs 2020'de başlatmıştı.

Soruşturma, Avrupa Birliği'nin çelik üreticilerinin yüzde 25'inden fazlasını temsil eden Eurofer tarafından 31 Mart 2020'de yapılan şikayet üzerine açılmıştı. 12 Haziran 2020'de de Komisyon, ayın ürünler için anti-destekleme soruşturması başlatmıştı.

Türkiye Çelik İhracatçıları Birilği Başkanı Yardımıcısı Uğur Dalbeler yaptığı açıklamada, AB'nin aldığı kararını ön soruşturma sonucu olduğunu, nihai kararın Mart ayında verileceğini söyledi.

Karara göre Habaş Sinai ve Tıbbi Gazlar İstihsal Endüstri'nin ürünlerine damping vergisi oranı yüzde 4,8, Erdemir ürünlerine yüzde 5,4 ve Çolakoğlu Metalurji ürünlerine yüzde 7,6 olarak uygulanacak. Ağir Haddecilik A.Ş. ve Borçelik Çelik Sanayii Ticaret A.Ş., ürünler iiçin bu oran 5,9 oldu.