Kan donduran çığlıklar! 22 askeri infaz ettiler

ABD'nin çekilme kararının ardından iyiden iyiye cehenneme dönen ülkeden insanlık dışı görüntüler geldi. Dünyayı ayağa kaldıran 45 saniyelik videoda 22 askeri infaz ettiler.

Kan donduran çığlıklar! 22 askeri infaz ettiler

Afganistan giderek daha karanlık bir hale bürünüyor. ABD birlikleri çekildikten sonra daha da saldırganlaşan Taliban militanları saldırılarını sürdürüyor. CNN International'ın yayınladığı video ise savaşın karanlık yüzünü tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.

Dehşet verici videoda şu sözler yankılanıyor: "Teslim olun, komandolar, teslim olun." Sonrasında bir binadan silahsız oldukları belli olan birkaç adam çıkarken görülüyor. Daha sonra silah sesleri patlıyor ve en az bir düzine adamın çığlıklar arasında vurularak öldürüldüğü görülüyor.

Kurbanlar bir Afgan Özel Kuvvetleri biriminin üyeleriydi, cellatları ise Taliban. Cinayetler, 16 Haziran'da Afganistan'ın Türkmenistan sınırına yakın Faryab vilayetine bağlı Dawlat Abad kasabasında gerçekleşti.

CNN tanıklarla konuştu. Videolar, komandoların cesetlerinin bir açık hava pazarına dağıldığını gösteriyor. Görgü tanıkları, kasabayı ele geçirmek için yapılan şiddetli bir savaşın ardından komandoların mühimmatının tükendiğini ve Taliban savaşçıları tarafından kuşatıldığını söyledi.

Yaklaşık 45 saniye uzunluğundaki videoda, yerel dil olan Peştuca konuşan bir kişinin "Onları vurmayın, vurmayın, yalvarırım onları vurmayın" dediği duyuluyor. Seyirci daha sonra,"Siz Peştun'sunuz, Afganları nasıl öldürürsünüz?" dediği duyuluyor. Peştunlar, Afganistan'daki ana etnik grup.

Videonun sonunda kamerada gözükmeyen başka bir ses şöyle diyor: "Üzerlerindeki her şeyi çıkartın." Başka bir videoda bir adamın "Vücut zırhını açın" dediği duyuluyor. Bir savaşçı da komandolardan birinin vücudundan ekipman çıkarırken görülüyor.

Kızıl Haç, 22 komandonun cesedinin alındığını doğruladı. Askerlerin öldürülmesi, Taliban'ın askerlerin teslim olmasını kabul ettiğini ve bazı durumlarda Afganistan'da toprak kazanımları elde ederken onlara evlerine gitmeleri için para ödediğini gösterme çabalarının tam tersi bir durum ortaya koydu.

CNN'in görüştüğü birkaç tanığa göre, komandolar soğukkanlılıkla vuruldu. Bir adam, komandoların şehre birkaç tankla geldiğini ancak iki saatlik çatışmanın ardından mühimmatının bittiğini ve havadan destek alamadığını söyledi.

Tanık, "Komandolar Taliban tarafından kuşatıldı. Sonra onları sokağın ortasına getirdiler ve hepsini vurdular" dedi. Ayrıca bazı Taliban savaşçılarının bölgeden olmadığını ve kendi aralarında konuştuklarında ne dediklerini anlayamadıkları için yabancı olabileceklerini öne sürdü.

Taliban CNN'e yaptığı açıklamada, komandoların vurulduğunu gösteren videoların sahte olduğunu ve insanları teslim olmamaya teşvik etmek için hükümetin propagandası olduğunu söyledi.

Bir Taliban sözcüsü, Faryab vilayetinde yakalanan 24 komandoyu hala ellerinde tuttuklarını öne sürdü ancak hiçbir kanıt sunmadı. Afgan Savunma Bakanlığı ise Taliban'ın komandoları elinde tuttuğu iddiasını yalanladı ve CNN'e komandoların öldürüldüklerini söyledi.

BBC'nin haberine göre yetkililer, Taliban'ın kuzey Afganistan'da kapsamlı bir saldırı düzenleyerek İran ve Türkmenistan yakınındaki büyük sınır kapılarını ele geçirdiğini duyurdu.

Militanlar iki önemli sınır kasabası olan İran yakınlarındaki İslam Kala ve Türkmenistan sınırındaki Torghundi'yi ele geçirdiklerini duyurdu. Bazı video görüntülerinde, Taliban güçlerinin bir sınır gümrük idaresinin çatısından Afgan bayrağını indirdiği görüldü.

ABD liderliğindeki misyon son askerlerini de çekerken, Taliban Afganistan'daki toprakları hızla geri alıyor. Taliban yetkilileri, savaşçılarının Afganistan'daki toprakların %85'inin kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Ancak bu, bağımsız olarak doğrulanması imkansız ve hükümet tarafından reddedilen bir iddia.

Afganistan'daki en üst düzey ABD ve NATO generali, ABD liderliğindeki askeri misyon 20 yıl sonra hızla sona yaklaşırken kontrolü resmen devretti.

General Austin "Scott" Miller, Başkan Joe Biden'ın ABD askeri operasyonlarının 31 Ağustos'a kadar sona ereceğini söylemesinden günler sonra Pazartesi günü istifa etti.

İngiltere de dahil olmak üzere diğer NATO ülkeleri, Biden'ın ABD'deki son teslim tarihinden önce neredeyse tüm askeri güçlerini geri çekti. Bu adım atılırken, Taliban militanları Afganistan genelinde daha fazla toprak ele geçirmeye başladı.

Pazartesi günü basit bir törenle, General Miller görevlerini iki ABD generaline devretti - biri Florida'daki Merkez Komutanlık karargahından ABD askeri harekatını denetleyecek ve biri de ABD'nin resmi geri çekilmesinden sonra bölgede kalacak 650 askeri yönetecek.

Kaynak: Milliyet