ABD'nin İran'a yönelik yaptırım muafiyetleri yeniden devreye giriyor

Biden yönetimi, İran'ın sivil nükleer enerji kullanımına ilişkin Trump döneminde kaldırılan yaptırım muafiyetlerini geri getirdi. İran, ABD'nin bu adımını "olumlu ancak yetersiz" diye nitelendirdi.

ABD'nin İran'a yönelik yaptırım muafiyetleri yeniden devreye giriyor

Washington, İran'ın sivil nükleer enerji kullanımına ilişkin Donald Trump döneminde kaldırılan yaptırım muafiyetlerini yeniden devreye soktu. Tahran, bu adımı "olumlu ancak yetersiz" bulduğunu bildirdi.

İran’la nükleer anlaşmanın yeniden devreye sokulması yönünde bir adım atan ABD, Tahran'ın sivil amaçlı nükleer programına yönelik eski başkan Donald Trump döneminde kaldırılan yaptırım muafiyetlerinin yeniden getirileceğini açıkladı. Bu adımın, Viyana’da son evreye gelen nükleer müzakerelerindeki teknik meselelerin çözümünde kolaylık sağlamaya yönelik olduğu belirtildi.

Yeniden yürürlüğe konulan yaptırım muafiyeti sayesinde, diğer ülkeler ve şirketler, ABD yaptırımlarına maruz kalmadan İran’ın sivil amaçlı nükleer faaliyetlerine dahil olabilecek. DW Türkçe'nin aktardığına göre, üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Washington’ın bu hamlesinin İran’a verilen bir taviz anlamına gelmediğinin altını çizerek, Viyana’daki müzakerelerde uzlaşmaya yakın olunduğu şeklinde de yorumlanmaması gerektiğini belirtti.

Yeterli değil

Washington'ın attığı bu adıma İran’dan jet yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, yaptırımların hafifletilmesini olumlu bulduklarını ancak yeterli görmediklerini açıkladı. ISNA haber ajansı, Abdullahiyan’ın "Bazı yaptırımların kaldırılması tam anlamıyla iyi niyetlerinin göstergesi olarak okunabilir. Amerikalılar bundan bahsediyor, ancak şu bilinmeli ki, kağıt üzerinde olanlar iyi olsa da yeterli değil" ifadelerine yer verdi.

Viyana’da uluslararası nükleer anlaşmanın yeniden yürürlüğe sokulmasına yönelik İran’la müzakerelerin 8. turu yürütülüyor. 2021'in Nisan ayında başlayan müzakerelerden henüz somut bir sonuç alınamamıştı.

Nükleer programının tamamen barışçıl olduğunu savunan Tahran, ABD’nin uyguladığı yaptırımların tamamının derhal kaldırılmasını talep ediyor.