Adana Büyükşehir Belediye Başkanı kentteki sayıyı açıkladı

Bir televizyon programına konuk olarak katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehirde son 3 ay içerisinde 724 kişiyi koronavirüs nedeniyle defnettiklerini ve gerçeklerden kaçılamayacağını söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı kentteki sayıyı açıkladı

CHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’da son üç ayda koronavirüs ölümünden ötürü 724 kişiyi defnettiklerini açıkladı.

Definlerin yarısından fazlasının bulaşıcı hastalık olarak rapor edildiğini vurgulayan Karalar, “Son üç ayda 724 kişi bulaşıcı hastalıktan defnettik. Rapor nasılsa biz ona göre hareket ediyoruz. Gerçekten kaçamayız.” dedi. FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtlayan Karalar şöyle devam etti:

“Yasaklar nedeniyle beş günde 2000 yemek talebi geldi. Bu insanlara yemek yardımında bulunuyoruz. Geçen kış pandemi sürecinde taşımacıılara yakıt desteği vermiştik. Şu anda en kötü durumda olan kahveci esnafı. Kahvehane çalışanlarına ve başka geliri yoksa kahve sahiplerine 1000 TL yardım yapmanın yollarını arıyoruz. Adana’da dezenfekte çalışmalarımız ise aralıksız devam ediyor.”

Şehirde boş yatak kalmadı

Adana İl Hıfzıssıhha Kurulu ve İl Pandemi Kurulu’nun işletilemediğine işaret eden Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş ise, “Pandemiye ayrılan bütün yataklar ve yoğun bakım servisleri dolu. Hatta öyle bir noktaya geldik ki Kozan’da Ceyhan’da boş yatak bulduğumuzdan oraya hasta sevk ediyoruz. Acil serviste sedye bulan hastalar kendini şanslı hissediyorlar çünkü boş sedye dahi kalmadı” dedi.

Adana’da günlük hasta sayısının iki bin civarında olduğunu da açıklayan Menteş, Covid-19 kaynaklı vefat sayılarının da hızla artığını ve morglar önünde kuyruklar oluştuğunu söyledi. Ameliyathanelerin bile yoğun bakım ünitesine dönüştürüldüğünü aktaran Menteş şunları anlattı:

“Bu nedenle ameliyat da yapılamıyor. Sadece ciddi trafik kazası ve bıçaklanma gibi yaralanmalar ameliyata alınabilmekte. Tabipler Odası olarak PCR testi için sürüntünün kentin belli noktalarında kurulan merkezlerde alınmasını ve hastanelerin meşgul edilmemesini önerdik. Çünkü test yaptırmak isteyenler acillerde yoğunluğu daha da arttırıyor. Pandeminin bugün bu hale gelmesinin sorumluları söylediklerimize kulaklarını tıkayan ve önerilerimizi uygulamayanlar. Sağlık Bakanlığı’na ve sağlık sistemine olan güven bu süreçte yüzde 30’lara düştü.”