AFAD uyardı: Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın

AFAD’ın 'zorunlu olmadıktan sonra dışarı çıkmayın' uyarısı yaptığı açıklamada Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava vurgulanarak havanın bugünden itibaren batı kesimlerden başlayarak sertleşeceği vurgulandı. İstanbul'da kar için alınan önlemler ise artırıldı.

AFAD uyardı: Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren yurt genelinde etkili olacağını duyurdu.

İBB ise İstanbul trafiğini etkilemesi beklenen kar yağışı için metrobüs, vapur ve raylı sistzem için alınan önlemleri sıraladı. 

Meteoroloji ise İstanbul'da kar yağışının başlayacağı saati verirken, AKOM İstanbul'da kardan yoğun etkileyecek yerleri ilçe ilçe listeledi. 

İçişleri Bakanı Soylu valilikleri uyardı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün başlayacak olan yoğun kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı valilikler, il özel idareleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER), 112 Acil Çağrı Merkezleri ile emniyet ve jandarma birimlerinin, Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde 24 saat esasına göre teyakkuz haline geçirildiğini açıkladı.

AFAD: Zorunlu haller dışında dışarı çıkmayın

Yazılı yapılan açıklamada  Balkanlar üzerinden gelmesi beklenen soğuk ve yağışlı havanın bugünden itibaren batı kesimlerden başlayarak yurt genelinde etkili olmasının tahmin edildiği belirtildi.

Pazartesi gününe dikkat 

Pazartesi gününden itibaren ise Türkiye’nin, Karadeniz üzerinden gelecek daha soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına gireceği belirtilerek, “Tüm yurtta kuvvetli, yer yer yoğun kar şeklinde yağışlara neden olacağı tahmin edilmektedir. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da perşembe gününe kadar zirai don tehlikesi bulunmamakta. Doğu kesimlerimizde kar örtüsü bulunan yüksek ve dik kesimlerde bu hafta beklenen kuvvetli ve yoğun kar yağışları ile birlikte çığ tehlikesi söz konusu. Aşırı soğuk hava, yoğun kar yağışları, çığ tehlikesi ve zirai don için vatandaşlarımızın ve yetkililerin, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün güncel hava tahmin ve uyarı raporlarını takip etmesi önem taşımaktadır. AFAD Başkanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi, valilerimizin başkanlığında il afet ve acil durum yönetimi merkezleri ve ilgili kurum ve kuruluşlarımız, bu kapsamda tedbirlerini alarak gelişmeleri takip etmektedir” denildi.

Zorunlu olmadıktan sonra dışarı çıkmayın

Vatandaşların buzlanma ve don tehlikesi ile çığ tehlikesine karşı alabileceği önlemler ise şöyle sıralandı:

- Zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamalı. Dışarı çıkmadan önce hava tahmin raporları takip edilmeli.

- Devam eden bir tedavi ihtiyacı bulunan vatandaşlarımız, durumlarını bağlı bulundukları illerdeki İl Sağlık Müdürlüğü ile sağlık kuruluşlarına bildirmeli. Çatılarda oluşan buz sarkıtlarından uzak durulmalı.

- Vücudu sıcak tutacak elbiseler tercih edilmeli. Kayarak düşme tehlikesine karşı yürürken eller cepte tutulmamalı.

-Küçük ve dengeli adımlarla yürünmeli. Tabanı kaygan olmayan ayakkabılar tercih edilmeli.

-Cep telefonları bataryası ve varsa mobil şarj ünitesinin şarjları dolu tutulmalı, radyo ve el feneri için yedek pil bulundurulmalı.