Yeni Afgan hükümetinin başkanından af vaadi

Afganistan'da Başbakan vekili Molla Muhammed Hassan Ahund, Taliban'ın ABD ve desteklediği hükümetle birlikte çalışan herkes için af vaadini yineledi.

Yeni Afgan hükümetinin başkanından af vaadi

Afganistan'ın yeni başbakan vekili, Al Jazeera ile özel bir röportajda, Taliban geçen ay iktidarı ele geçirdiğinde kaçan eski yetkilileri ülkeye geri dönmeye çağırdı ve grubun “güvenliklerini ve emniyetlerini garanti edeceğini” söyledi.

Molla Muhammed Hasan Ahund da Çarşamba günü yaptığı açıklamada, geçici hükümetin diplomatların, büyükelçiliklerin ve insani yardım kurumlarının güvenliğini garanti edeceğini, grubun bölge ve ötesindeki ülkelerle olumlu ve güçlü ilişkiler kurmak istediğini vurguladı.

Taliban'ın kurucusu ve ilk dini lideri merhum Molla Ömer'in yakın arkadaşı ve siyasi danışmanı Ahund, hareketin liderlerinin Afgan halkına karşı “büyük bir sorumluluk ve sınavla” karşı karşıya olduğunu söyledi.

Ahund, "Afganistan tarihindeki bu tarihi an için büyük para ve can kayıplarına uğradık" diye ekledi. "Afganistan'da kan dökme, öldürme ve insanları aşağılama aşaması sona erdi ve bunun bedelini çok ağır ödedik."

Akhund ayrıca Taliban'ın 2001 işgalinden sonra ABD ve desteklediği yönetimle birlikte çalışan herkes için af vaadini yineledi.