Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi İpek Yolu'nu ihya etmekte kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağrı Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Bu proje sayesinde Ağrı ile Patnos arasındaki mesafenin 1 saat değil 35 dakikada kat edileceğini belirten Erdoğan, "İnşallah halen süren projeleri süratle tamamlayarak ihtiyaca göre yeni projeleri hayata geçirerek tarihi İpek Yolu'nu yeniden ihya etmekte kararlıyız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Tarihi İpek Yolu'nu ihya etmekte kararlıyız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ağrı Hamur-Tutak-Patnos Devlet Yolu Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Bu projenin 9 kilometrelik Hamur Çevreyolunu da önümüzdeki yıl tamamlıyoruz. Böylece tarihi İpek Yolu'nun bu önemli güzergahını 79 kilometrelik 2 geliş, 2 gidiş şeritli yolla hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşıma kavuşturuyoruz. Güzergahındaki 2 köprüsü, viyadüğü, kavşakları ve diğer yapılarıyla ülkemize yakışır bir eseri şehrimize kazandırdığımıza inanıyorum.

Murat Nehri üzerinde inşa edeceğimiz hidro elektrik santralinin baraj alanı üzerine yapılan Tutak viyadüğüyle şimdiden bölgedeki ulaşımın aksamasına engel olduk. Yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yol sayesinde Ağrı ile Patnos arasındaki mesafe 1 saat değil 35 dakikada kat edilebilecek.

Projemizin ülkemize yıllık katkısı 70 milyon lirası vakitten, 41 milyon lirası yakıttan olmak üzere 111 milyon lirayı bulurken 8 bin 500 tona yakın karbon azaltımına da vesile olacaktır.

Neredeyse her gün ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmet kervanına kattığımız bu yol, projemizin mesafelerle beraber gönülleri de birbirine yaklaştıracağına inanıyorum.

Yaptığımız yatırımlarla Ağrı Dağı'ndan aldığı güç ve ilhamla, tarih boyunca ilmin, sanatın, hikmetin yatağı olmuş bu bölgemizin önünde yeni bir sayfa açıyoruz. Hep söylediğimiz gibi ulaşım yatırımlarını, kalkınmanın temel altyapısı olarak görüyoruz. Karasıyla, havasıyla, demiryoluyla ulaşım hatlarının tesis edilmediği bir yerde yatırım da olmaz, üretim de olmaz, istihdam da olmaz. Biz ülkemizin bölünmüş yol uzunluğunu 6 bin kilometreden 29 bin kilometre sınırına, havalimanı sayısını 26'dan 57'ye çıkartarak demiryollarımızı baştan sona yenileyerek bunu sağladık.

Eğitimden sağlığa, enerjiden şehirciliğe her alanda benzer yatırımları hayata geçirerek, ülkemizin her köşesinde fırsat eşitliğini tesis etmek için çalıştık. Batıda ne varsa doğuda da o olacak dedik. Hamdolsun artık sanayi ve ticaret ülkemizin sadece belirli bölgelerinde bulunmuyor. 81 ilimizin tamamına yayılıyor. Ülkemizin ihracat yapmayan ilinin kalmamış olması bu gerçeği işaret ediyor. Terör tehdidinin sınırlarımızın dışarısına atmamızla birlikte Doğu Anadolu bölgemizde de gözle görülür bir yatırım hareketliliği olduğunu görüyoruz.

Yıllarca milletimizin sadece canını yakmakla kalmayıp kalkınmasını engelleyerek refahının da önüne geçenlerin devreden çıkmasıyla Ağrı gerçek kimliğini bulmaya başlamıştır. İnşallah halen süren projeleri süratle tamamlayarak ihtiyaca göre yeni projeleri hayata geçirerek tarihi İpek Yolu'nu yeniden ihya etmekte kararlıyız.

Şehrimize kazandırdığımız üniversitemizden yurtlarımıza, spor tesislerimizden hastanelerimize, toplu konularımızdan yollarımıza, baraj ve sulama tesislerimizden sanayi kuruluşlarımıza kadar nice eserlerle Ağrı'yı Türkiye Yüzyılı için hazırladık.

Yıllarca vaktimizi ve enerjimizi heba eden, canımızı yakan, dikkatimizi dağıtan terör belasını başımıza musallat edenlerin gayesi elimizdeki imkanları kullanmamıza mani olmaktı. Hamdolsun, artık bu dönem geride kalmıştır. Türkiye'yi yatırım, istihdam, ihracat ve cari fazlayla büyüterek hedeflerimize yaklaştıkça, geçmişte yaşadığımız tablonun karanlığını daha iyi görebiliyoruz.