Ağrılardan kabızlığa, birçok soruna çözüm onda! Görüntüsü kaya tuzuna benziyor, faydaları saymakla bitmiyor

Özellikle rahatlatıcı etkisiyle bilinen epsom tuzunun faydaları saymakla bitmiyor. Kan dolaşımının hızlanmasından, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine, bitki yetiştiriciliğinden, temizliğe kadar çok farklı bir çok alanda kullanılabiliyor. Yüksek magnezyum kaynağı olan epsom tuzu, görüntüsü itibariyle kaya tuzunu andırsa da içinde kaya tuzunun aksine sodyum yerine magnezyum barındırıyor. İşte epsom tuzu hakkında bilinmesi gerekenler....

Ağrılardan kabızlığa, birçok soruna çözüm onda! Görüntüsü kaya tuzuna benziyor, faydaları saymakla bitmiyor

İngiliz tuzu olarak bilinen, mineraller açısından zengin ve acı tadıyla öne çıkan epsom tuzu,  küçük beyaz kristaller şeklindeki görüntüsü ile görenlere kaya tuzunu andırıyor. Çok yönlü bir ürün olan epsom tuzu kozmetikten hem de bahçeciliğe kadar birçok farklı alanda kullanılabiliyor. 

Epsom tuzu nerede bulunur?

Epsom tuzuna eczanelerden ve güvenilir online alışveriş sitelerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Kaya tuzu gibi farklı tuzlarla asla karıştırmamanız gereken bu acı tuzu temin ettikten sonra ise temel olarak suda çözerek kullanabilirsiniz.

Epsom tuzu nasıl kullanılır?

Eğer banyoda değerlendirecekseniz ya da ayak detoksu yapmak istiyorsanız doğrudan banyo suyunuzun içine ilave edip bir süre o suyun içinde bekleyebilirsiniz.

Eğer ağız yoluyla tüketmek istiyorsanız 1 su bardağı sıcak su için 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde epsom tuzu kullanabilir, tuz suyun içinde tamamen çözündükten sonra içebilirsiniz. Aynı şekilde epsom tuzunu saçlarınızı yıkadığınız suyun içine, suda çözdürerek saç maskelerinde ya da cilt maskelerinde de kullanabilirsiniz.

Bitki bakımında değerlendirmek istiyorsanız yine suda çözünmesini bekledikten sonra bu suyla bitkilerinizin topraklarını sulamayı düşünebilir, eğer akvaryum balıklarınız için değerlendirecekseniz 5 litre suya yaklaşık 1 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde ilave ederek kullanabilirsiniz.

Vücut için epsom tuzu esas olarak banyolarda kullanılır. Kristalleri sıcak bir banyonun suyunda mükemmel şekilde çözünür ve ayrıca kaplıcalarda yaygın olarak kullanılır. Epsom tuzu yoğun bir günün ardından gevşeme sağlar.

Epsom tuzunun faydaları nelerdir?

- Epsom tuzu, kan dolaşımının hızlanmasını sağlıyor.
- Bu özelliğiyle kas ve eklem ağrıları başta olmak üzere, vücutta tam bir "ağrı kesici" görevi üstleniyor.
- Yine kan dolaşımını hızlandırma özelliği sayesinde damar tıkanıklığı gibi sorunların önüne geçiyor, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini oldukça azaltıyor.
- Bağırsakların hareketlenmesini sağlayan epsom tuzu, bu sayede özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara destek oluyor.
- Serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan içeriği sayesinde epsom tuzu stres, üzüntü, kaygı, depresyon gibi olumsuzluklarla baş etmeyi kolaylaştırıyor.
- Aynı şekilde strese bağlı uykusuzlukların önüne geçiyor, kaliteli bir uyku düzeni sağlıyor.
- Kasları gevşetip sinir ve stresi uzaklaştıran epsom tuzu, bu özelliği sayesinde zihinsel yorgunlukların da azalmasına yardımcı oluyor.
- İçinde bolca magnezyum bulunduğundan saç sağlığını destekliyor. Daha gür, sağlıklı ve parlak saçlara sahip olmanıza destek oluyor.
- Hem stresi azalttığı hem de kötü kokuları yok ettiği için özellikle ayak banyosu yaparken kullanıldığında güzel etkiler gösteriyor.
- Düzenli kullanımında ayak kokusunu yok ettiği dahi söylenen epsom tuzu, ölü deri tabakalarının da daha kolay temizlenmesine yardımcı oluyor.
- Vücutta detoks etkisi gösterebilmesi için banyo suyuna eklendiğinde, toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasına ön ayak oluyor.
- Cilt sağlığını da olumlu yönde etkileyen bu acı tuz, pürüzsüz, yumuşacık ve sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardım ediyor.
- Temizlikte kullanıldığında epsom tuzu, kalıcı su lekeleri başta olmak üzere birçok lekenin kolayca çıkmasını sağlıyor.
- Bitki yetiştiriciliğinde kullanıldığında ise epsom tuzu hem içeriğindeki minerallerle sebze ve meyvelerin daha sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlıyor hem de haşereleri bitkilerden uzak tutuyor.
- Akvaryum balıklarının tedavisine olumlu katkıları bulunduğu da biliniyor.