Ajax efsanesi yeniden mi doğuyor?

UEFA Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde Juventus'u eleyen Ajax, 1970'li yıllara damgasını vuran 'total futbol' anlayışını anımsatan oyun tarzıyla taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazandı.

Ajax efsanesi yeniden mi doğuyor?

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde yaş ortalaması 24 olan kadrosuyla mücadele eden Ajax, son üç yılın şampiyonu Real Madrid'in ardından Cristiano Ronaldolu Juventus'u da turnuva dışı bırakmayı başardı.

Müzesinde 4 Şampiyonlar Ligi kupası bulunan Hollanda kulübü, 1996-1997 sezonundan bu yana, 22 yıl sonra ilk kez yarı finale yükseldi.

Ajax, "Devler Ligi"nde üç ön eleme turu geçerek yarı final oynayan ilk takım oldu. Şu ana kadar 16 maç oynayan Hollanda ekibi, 2001-2002 sezonunda yarı final gören Valencia'dan sonra en fazla karşılaşmaya çıkarak yarı final biletini almayı başardı.

Johan Cruyff'un 70'li yıllarda kurduğu kolektif futbol anlayışı Ajax'ın gençleriyle yeniden gündeme geldi. Genç oyuncuların takım oyununu sahaya yansıtması ile futbol devrimi olarak kabul edilen "total futbol" anlayışı hatırlandı. Hollanda basını Ajax'ı "müthiş topluluk" takımı olarak adlandırırken, Avrupa futbolundaki dengeleri alt üst ettiği yorumunu yaptı.

Sayılarla Ajax

Toplam 155 gol ile kulüp rekorunu egale etti.
Hollanda Ligi'nde oynanan 30 maçta 106 gol, Şampiyonlar Ligi'nde 32, Hollanda Kupası'nda 17 gol kaydetti.

Ajax'ın müzesinde;
4 Şampiyonlar Ligi
33 Hollanda Lig Şampiyonluğu
18 Hollanda Kupa Şampiyonluğu
1 UEFA Kupa Şampiyonluğu
1 Avrupa Kupa Galipleri Kupası
2 UEFA Süper Kupası bulunuyor