Numan Kurtulmuş: Düşük kurda kayıp büyük

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye'de uzun bir süre dövizin sabit kalmasının ekonomiye büyük zarar verdiğini söyledi.

Numan Kurtulmuş: Düşük kurda kayıp büyük

HaberGlobal'de Senem Tolunay Ilgaz'ın sunduğu Siyaset Özel programına  konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Türkiye'de uzun bir süre dövizin sabit kalmasının Türkiye ekonomisine nasıl yansıdığına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. 

Dolardaki hareketlilik ve ne zaman düzeleceğini ilişkin açıklama 

Numan Kurtulmuş şunları söyledi;

Ekonomiyle ilgili yaptığımız yanlışlardan biri de şudur. Sanki ekonomi sadece ekonomiyle ilgili bir alandır. Ve ekonomi dışındaki faktörlerin ekonomiyle ilgisi yokmuş gibi bazen konuşuyoruz. Ekonomi tabi ki siyasi kararlardan uzak değildir. 

Türkiye'de bu sadece bugüne ait mesele değil. 2013'ten 2014'ten bu yana gelen bir süreçten bahsediyorum. Daha önceki dönemde Türkiye, nasılsa dünya ekonomisi bir serbest piyasadır. Nereden ucuz bulursak alırız, nereye de satabilirsek satarız diyerek böyle bir yüksek faiz, düşük kur üzerinden bir siyaset geliştirdi. Hatırlıyorum 1.24'tü doların değeri. Bu Türkiye'yi bir ithalat cenneti haline getirdi. Neredeyse üretebileceği malı üretememe haline geldi. Çnükü dışarıdan daha ucuza geliyordu. 2013-14'ten sonra Türkiye ekonomisinde bir değişiklik ortaya çıktı. doğru olan buydu. Türkiye o dönemlerden itibaren ekonomide birinci dereceden odaklandığı noktayı üretim ekonomisine çevirdi. Son yıllarda daha hızlı bir şekilde oldu. Bunun sonucunu görüyoruz. Türkiye başta savunma sanayi olmak üzere birçok alanda dünya ile rekkabet edebilecek noktaya doğru geliyor. Bu da siyasi tercih sonucudur. Bu tercih sonucunda Türkiye yürüyor.