Markar Esayan'ın cenazesinde Patrik Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti

Markar Esayan, İstanbul'da son yolculuğuna uğurlandı. Esayan için Kumkapı'daki Ermeni Patrikhanesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan, "Türk Ermenileri tarihinde ilk" deyip törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti.

Markar Esayan'ın cenazesinde Patrik Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan da cenaze töreni için Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi'ne geldi. Erdoğan, tören öncesi eşi Emine Erdoğan ile birlikte Türkiye Ermenileri Patrikliği'ne girdi.  

Ardından Esayan için Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi’nde, tören düzenlendi. Esayan'ın Türk bayrağına sarılı naaşı, dini törenin düzenlendiği Kumkapı Meryem Ana Patriklik Kilisesi'ne getirildi. Çan sesinin ardından başlayan törende Esayan için dua edildi. 

"Türk Ermenileri tarihinde ilk"

Türkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan, törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekilere teşekkür ederek, böyle bir katılımın Türk Ermenileri tarihinde ilk olduğunu söyledi.

Markar Esayan'ın cenazesinde Patrik Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti - Resim : 1

Feriköy Ermeni Kilisesi Morgu’na kaldırılan Esayan’ın naaşının kiliseye getirilmesinin ardından devlet protokolü uygulandı. 

"Acımızı bizimle paylaşmanız anlamlı mesajlar içermektedir"

Cumhurbaşkanı'na hitap eden Maşalyan, konuşmasını şöyle sündürdü: Karabağ çatışmasının bu en sıcak günlerinde bir Ermeni Kilisesinde acımızı bizimle paylaşmanız anlamlı mesajlar içermektedir. Kafkaslardaki bu üzücü savaş bir din savaşı değildir. Hatta Ermeni ve Azeri milletlerinin de savaşı değildir.

Bu esasında bir toprak mücadelesi ve emperyalist aklın halklar arasında bıraktığı çözülmesi zor bir düğümdür. Savaşlar ve çatışmalar yüzlerce yıl dostluk içinde yaşama tecrübesi olan komşu halklar için ayrıntılardır. Asıl olan birlikte oluşturulacak kalıcı dostluk havzalarıdır. 

"Rabbim sizi barış ve selamet elçisine dönüştürsün"

Bunun oluşmasında Türkiye'nin ve sizin şahsi girişimlerinizin değeri ve önemi tartışılmazdır. Savaşın kara bulutlarının dağıtılması için Rabbim sizi barış ve selamet elçisine dönüştürsün. Sağlık ve afiyetiniz için Ermeni vatandaşlarınız her daim duacıdır.

Mide kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden AK Parti İstanbul Milletvekili Esayan'ın cenazesi, törenin ardından defnedilmek üzere Şişli Ermeni Mezarlığı'na götürüldü.

Markar Esayan'ın cenazesinde Patrik Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dua etti - Resim : 2

Törene katılanlar

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop'ın yanı sıra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, Esayan'ın ablaları Nergis Erdik, Arşaluys Agopyan, Nadya Eseyan, Hilda Hamamcıyan ile kardeşi Sima Eseyan katıldı.