Ömer Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na 'ırkçı' tepkisi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun İdlip ile alakalı sözlerini sert bir dille eleştirdi. Çelik, "Avrupa’daki aşırı sağcıların Türkiye düşmanı, İslam düşmanı, göçmen düşmanı ve ırkçı dilinin aynen kopyalanarak İdlip’teki insanlar için kullanılması çok üzüntü verici" dedi.

Ömer Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na 'ırkçı' tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İdlib'ten Türkiye'ye doğru göç etmeye başlayanlar için söyledikleri yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yüklendi.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını değerlendiren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, şu ifadeleri kullandı:

Bu son derece üzücü bir açıklama. Biz daha önce Avrupa'da göçmenlerin aşırı sağcılar tarafından istismar edilmesi karşısında Türkiye'de hiçbir partinin göçmen meselesini bir istismar konusu yapmamasını gurur meselesi olarak anlatıyorduk. Maalesef Kılıçdaroğlu'nun bu yaklaşımı göçmen meselesinin ırkçı yaklaşıma dönük olarak ele alınması şeklinde bir ilk olarak, olumsuz bir dönüm noktası olarak siyasi tarihimize geçecek.

İdlib'den gelen insanların tek tek kim olduklarını kategorik olarak nasıl biliyor da terörist diyor? Orada bir sürü çocuk ve masum insan Esad rejiminin saldırıları neticesinde göç hareketine giriyor. Bunların sicili Kılıçdaroğlu'nun elinde mi terörist olarak yaftalamaya çalışıyor? Kılıçdaroğlu bu sonuca nasıl varıyor? Bunu anlamak için bu argümanları kimin kullandığına bakmak lazım. Öncelikle Esad rejimi kullanıyor. İdlib'teki ateşkesi bozmak için saldırı yaparken argüman olarak şunu kullanıyor, "Buradakiler terörist." Halbu ki, herkes oradakilerin kim olduğunu biliyor.

Bu argüman aynen Kılıçdaroğlu tarafından kullanılıyor. Esad'ın burada terörist demesinin arka planında neler var bunu net şekilde görebiliyor. Ancak Türkiye'deki bir siyasi partinin genel başkanının böyle sözler sarf etmesi ve oradaki halkı topyekün halde terörist ilan etmesi utanç kaynağıdır. Daha önce hiçbir genel başkan böyle ırkçı bir yaklaşım ortaya konulmamıştır. Kılıçdaroğlu bunu alenen dillendirdi. Bazı partiler üstü kapalı şekilde söylüyordu. İlk defa bu kadar açık söylendi.

Avrupa'daki aşırı sağcı ve ırkçı partilerin söylemleri göçmen düşmanlığı üzerinden argümanlar üretiyor. Bunun altına Müslüman düşmanlığını tetikliyor ve farklı anlamlar yüklüyor. Asıl niyetini söyleyemeyen daha önce de siyasi partiler vardı. Türkiye'nin açık toplum olmasını, açık sınır politikasını eleştiremeyen, dolaylı yoldan söyleyenler vardı. Kılıçdaroğlu ilk kez Avrupa'daki ırkçı partiler gibi o insanlara terörist demiştir. Bu bir insanlık suçudur. Tamamen ideolojik bir yaklaşım. Nefret suçu yaklaşımıdır bu durum.

Suriye'de Esad rejiminin karşısında kim varsa Kılıçdaroğlu'nun gözünde terörist. Ancak kendisi PYD'ye YPG'ye terörist diyemeyen bir genel başkanın, kim olduklarını, sayılarını bilmediği ölümden kaçan insanlara terörist demesi utanç verici bir durumdur. Dünyada sistematik olarak bunu yapan partiler var. Fransa'da, Almanya'da, Hollanda'da bu tür partiler var. Kılıçdaroğlu onlarla aynı dili kullanıyor. Bu CHP açısından da oldukça talihsiz bir durumdur. Maalesef içimizde böylesine ırkçı bir yaklaşım söylemi siyasi tarihimize geçti.

Kemal Kılıçdaroğlu ne demişti?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye'de görev yapan bir kişinin kendisine "Daha önce Suriye'den kaçıp Türkiye'ye gelenler sade Suriyelilerdi. İdlib'den gelecek olanların tamamı eli kanlı olan insanlar. Terör örgütü üyeleri. Bu bir milyon kişi Türkiye'ye gelirse asıl felaketi ülke o zaman yaşar" aktardı.