AK Partili ve CHP'li belediyelerden iklim için ortak deklarasyon

Altısı AK Partili, 17'si CHP'li 24 belediye iklim değişikliğiyle mücadele için ortak bir deklarasyon yayımladı. Deklarasyonda, 3,5 yıldır TBMM'den geçirilmeyen Paris Anlaşması'nın yükümlülüklerine bağlılık sözü verildi.

AK Partili ve CHP'li belediyelerden iklim için ortak deklarasyon

Madrid'deki Birleşmiş Milletler (BM) iklim zirvesi devam ederken Türkiye'deki bazı belediyeler de küresel ısınmayla mücadele için kararlı bir adım attı.

Aralarında Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Aydın ve Erzurum Büyükşehir Belediyeleri de bulunan 24 belediye, "İklim için Kentler" adlı bir deklarasyon yayımladı. Karbondioksit emisyonlarını azaltmak ve kentlerini iklim krizinin etkilerine karşı korumak için bir araya gelen belediyeler, Türkiye'nin 2016 yılında imzaladığı ancak hâlen TBMM'den geçirmediği Paris Anlaşması'nın yükümlüklerine bağlılık sözü verdi.

Deutsche Welle'de yer lana habere göre deklarasyonu imzalayan belediyelerden 17'si CHP, altısı AK Parti, biriyse TKP yönetiminde. Deklarasyonu kamuoyuna, Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar açıkladı.

 Ortak taahhütler

Sloganları "İklim için biz varız!" olan belediyeler, söz konusu deklarasyonda yerel yönetimler olarak şu taahhütlerde bulundu:

- Bilimsel veriler ışığında, uluslararası standartlara uygun veri toplama yöntemleri kullanarak karbon salımlarını azaltmak ve krize karşı uyum politikalarını hayata geçirmek için İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlamak,

- Yaşanabilir bir gelecek için kentlerimizde sürdürülebilir ulaşım, yenilenebilir enerji ve ekolojik tarım uygulamalarına öncelik vermek,

- İklim değişikliği ile mücadele eden yerel, ulusal ve uluslararası kurumları, girişimcileri, kooperatifleri ve sivil toplum örgütlerini desteklemek, iş birliklerine dâhil olmak,

- Hem kentimizde risk altında bulunan yurttaşlarımızı hem de kentlerimizin altyapısını korumak için imar planlama süreçlerinde iklim krizi ve etkilerini önlemeyi önceliklendirmek,

- Paris Anlaşması'nın ortaya koyduğu vizyon çerçevesinde, 2030 yılına kadar küresel ısınmayı 1,5 derece sınırında tutmak için, adil, eşitlikçi, yaşanabilir kentler için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek.

Deklarasyonu imzalayan belediyeler şöyle:

Adana Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aydın Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bolu Belediyesi, Edirne Belediyesi, Rize Belediyesi, Tunceli Belediyesi, Avcılar Belediyesi (İstanbul), Bağcılar Belediyesi (İstanbul), Beşiktaş Belediyesi (İstanbul), Kadıköy Belediyesi (İstanbul), Sarıyer Belediyesi (İstanbul), Sultanbeyli Belediyesi (İstanbul), Bornova Belediyesi (İzmir), Çiğli Belediyesi (İzmir), Karşıyaka Belediyesi (İzmir), Tepebaşı Belediyesi (Eskişehir), Bodrum Belediyesi (Aydın), Fethiye Belediyesi (Muğla), Çerkezköy Belediyesi (Tekirdağ), Acıpayam Belediyesi (Denizli)