Almanya'da kesin olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla da olsa birinci parti oldu

Almanya, Angela Merkel olmadan 16 yıl sonra sandık başına gitti.

Almanya'da kesin olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla da olsa birinci parti oldu

Aynı gün Berlin ve Mecklenburg-Vorpommern eyaletlerinde yapılan parlamento seçimlerinde de SPD birinci parti görünüyor. 2005'teki erken genel seçimlerden bu yana sürekli oy kaybına uğrayan SPD, uzun bir aradan sonra federal çapta yüzde 26 oyla birinci parti oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, SPD oylarını dört yıl öncesine göre yüzde 5,5 artırarak yüzde 26'ya çıkardı. Buna karşın Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) partileri 2017 genel seçimlerine göre yaklaşık olarak yüzde 8,7 oy kaybıyla ancak yüzde 24 oy alabildi.

 

2013'ten bu yana koalisyon ortaklığı yapan CDU/CSU ile SPD'nin oyları ve milletvekili dağılımın yeniden bir ortaklık için yetip yetmeyeceği ise sonuçların netleşmesinden sonra görülecek.

Almanya'da kesin olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla da olsa birinci parti oldu - Resim : 2

En fazla Yeşiller kazandı

Seçimlerin asıl kazanı ise Yeşiller Partisi oldu. Son seçimlerde yüzde 8,9 oy oy alan Yeşiller, kesin olmayan sonuçlara göre bu seçimlerde yüzde 15 oy aldı. Oylarını yaklaşık olarak yüzde 6 artıran Yeşiller'in özellikle gençlerden yoğun oy aldığı ifade ediliyor.

 

CDU/CSU'dan sonra seçimlerin ikinci büyük kaybedeni ise Sol Parti oldu. 2017'deki seçimlerde yüzde 9,2 oy alan Sol Parti, kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 5 oy alabildi. Böylece yüzde 4,2'lik oy kaybına uğradı ancak yüzde 5 barajın altında kalabileceği beklentisi de var.

Seçim kampanyasını asıl olarak SPD ve Yeşiller ile koalisyon ortaklığı ile geçiren Sol Parti'nin oylarını özellikle SPD'ye kaptırdığı görünüyor.

İlk seçim sonuçlarına göre Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 11, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ise yüzde 10 oy aldı. AfD son seçimlerde yüzde 12,6 oy almıştı.

 

Seçim akşamı ilk olarak kameraların karşısında geçen CDU/CSU Başbakan Adayı Armin Laschet, seçim sonuçlarının kendileri için ağır bir kayıp olduğunu belirterek, buna rağmen hükümette kalmak istediklerini söyledi. Laschet, FDP ve Yeşiller ile bir hükümet kurmak istediklerinin mesajını da verdi.

Almanya'da kesin olmayan sonuçlara göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) az farkla da olsa birinci parti oldu - Resim : 5

Kaynak: Evrensel