"Elime çekiçle vuruluyormuş gibi hissettim"

David Williams bu güne kadar tam 6 kez yılanlar tarafından ısırıldı.

"Elime çekiçle vuruluyormuş gibi hissettim"

"İlk seferinde dehşete düşmüştüm" diye anlatıyor Williams başına gelenleri: "Ne olacağını bilmiyordum. Ellerime bir çekiçle vurulmuş gibi hissediyordum"

Williams son kez ısırıldığı zamanı ise "Sonuncusu ölümcül olabilirdi, ama bunun için yanımızda acil bir tıbbi kit taşıyorduk" diye anlatıyor.

Çünkü o bir yılan uzmanı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) için çalışan Dr. Williams'ın bu kadar çok yılanlar tarafından ısırılmasının nedeni ise bir yılan uzmanı olması.

Dünyanın dört bir yanına seyahat eden Willimas gittiği yerlerden yılan zehirlerini toplayarak panzehir geliştirilmesine yardımcı oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl en az 81 bin kişi yılanlar tarafından ısırıldığı için ölüyor. 400 bin kişi ise ciddi vücut ve sinir hasarı alarak birçok organının işlevselliğini kaybediyor.

Yılan zehri felce, böbrek ve karaciğerin iflas etmesine neden oluyor.

 Tehdit altındakiler

Yılanlar özellikle fakir topluluklar için büyük tehlike arz ediyor. Afrika, Asya ve Latin Amerika'nın az gelişmiş bölgelerinde yaşayanlar, çiftçiler sık sık yılanların saldırısına uğruyor.

Yılan ısırması nedeniyle ölümleri en aza indirmek isteyen Dünya Sağlık Örgütü, İngiliz Welcome Trust'la işbirliğine giderek bir proje başlattı. 80 milyon pound'luk bir yatırımla yılan zehirlerine karşı panzehir geliştirilmesi için çalışılıyor.

"Elime çekiçle vuruluyormuş gibi hissettim" - Resim : 2

Dr. Williams da bu programın en önemli parçalarından birini oluşturuyor.

"Birçoğu fakir bir hayat yaşıyor, yılan ısırmaları nedeniyle ölmeseler bile çalışamaz hale geliyorlar" diyor Dr. Williams ve ekliyor: "Yılan ısırığına karşı yapılan tedaviler pahalı. Birçok insan bunu karşılayamıyor."

Birçoğu hastaneye bile gidemiyor. Gitseler de bu konuda eğitimli doktor bulmaları genelde mümkün olmuyor.

Bu yüzden geleneksel tedavi yöntemlerine başvuran bu insanlar sonuçta hayatta kalsalar bile genelde yaşam kalitelerini büyük oranda düşürecek hasarlar alıyor.

100 yıl önce nasılsa hâlâ öyle

Yılan ısırığına karşı yapılması gerekenler 100 yıl önce nasılsa hala öyle. Panzehirin oluşturulması pahalı ve zahmetli bir işlem. At kanından toplanan antikorlar, panzehirin yapımında kullanılıyor. Ancak üretilen panzehirler, ihtiyaç duyulanın ancak üçte birini karşılamaya yetiyor.

At kanından alınan antikorlar hastaya zerk edilerek zehri kontrol altına alıp nötralize ediyor. Ancak bunun da riskleri var.

Öte yandan farklı yılan zehirlerinin tedavileri için farklı panzehirler üretilmesi gerekiyor. Örneğin Afrika'daki mevcut panzehirin yüzde 90'ı zehre karşı etkisiz kalıyor.

Dünya Sağlık Örgütü de bu yüzden harekete geçti ve projeyle farklı zehirler için panzehir üretebilmek için çalışıyor.

Projeyle bu tür olayların çok yaşandığı yerlerdeki sağlık personeli yılan ısırıklarına karşı eğitilirken halka da yılanlardan nasıl kaçınılacağına dair dersler veriliyor.