Bayramdan önce gramda meydana gelen düşüşlerin ardından düğün sezonuyla birlikte altın fiyatlarının nereye gideceği herkes tarafından merak ediliyor.
Rockefeller Global Investment Management Piyasa Stratejisti Doug Moglia, son dönemde yaşanan fiyat dalgalanmalarına rağmen altın piyasasındaki yükseliş trendinin henüz başlangıç aşamasında olduğunu belirterek dikkat çeken tahminlerde bulundu.
Moglia'ya göre 2022'de başlayan yeni boğa piyasası önümüzdeki yıllarda hız kazanacak ve altın ile gümüş fiyatlarını yeni zirvelere taşıyacak.
Yayımladığı son analizde değerli metallerin yatırım portföylerindeki ağırlığının arttığını vurgulayan Moglia, elektrifikasyon projeleri, yapay zeka yatırımları, enerji güvenliği kaygıları ve madencilik sektöründeki yetersiz yatırımların altın ve gümüş fiyatlarını destekleyen temel unsurlar olduğunu ifade etti.
Rapora göre altın fiyatları 2025'in başından bu yana yüzde 92, gümüş ise yüzde 152 oranında yükseldi.
Bu performansta merkez bankalarının altın alımları, ABD dolarındaki zayıflama ve yatırımcı talebindeki artışın önemli rol oynadığı belirtildi.
Moglia, mevcut yükseliş sürecinin geçmişte yaşanan büyük altın rallilerinden farklı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Altının 2022 yılında üçüncü büyük uzun vadeli boğa piyasasına girdiğini belirten stratejist, bu sürecin tetikleyicisinin Rusya'nın döviz rezervlerine yönelik yaptırımlar olduğunu savundu.
Geçmiş boğa piyasalarının ortalama 10 yıl sürdüğünü hatırlatan Moglia, mevcut döngünün henüz dördüncü yılında olduğunu ve altının bu süreçte yaklaşık yüzde 200 değer kazandığını kaydetti.
Moglia'ya göre 2025 yılında ETF'ler ve diğer yatırım araçları üzerinden gelen güçlü talep, altın fiyatlarının yükselişine önemli katkı sağladı.
Merkez bankalarının altın alımları 863 tona gerilerken, küresel altın ETF'lerindeki toplam varlıkların yaklaşık yüzde 20 artarak 3 bin ton seviyesini aştığı belirtildi.
Öte yandan 2026'nın ilk aylarında görülen sert düzeltmelerin, yatırımcı ilgisinin artmasıyla birlikte piyasa oynaklığını da yükselttiğine dikkat çekildi.
Raporda ayrıca Fed'in bağımsızlığına yönelik tartışmalar, artan mali riskler ve küresel jeopolitik gerilimler de altını destekleyen faktörler arasında gösterildi.
Özellikle Orta Doğu'daki gelişmelerin güvenli liman talebini artırdığı ifade edildi.
Doug Moglia, altının önümüzdeki yıllarda tarihi seviyelere ulaşabileceğini belirterek, ons fiyatının 2027 yılına kadar 5.500 doların üzerine çıkabileceğini öngördü.
Stratejiste göre altın, 2030 öncesinde 8.000 dolar seviyesini görebilir ve uygun koşullar oluşması halinde 10.000 dolara kadar yükselebilir.
Gümüşün de değerli metallerdeki yükselişten güçlü şekilde faydalandığını belirten Moglia, ancak geçen yılki kadar cazip bir fırsat sunmadığını ifade etti. Gümüş talebinin önemli bölümünün sanayi kaynaklı olduğunu vurgulayan stratejist, güneş enerjisi sistemleri, elektrikli araçlar ve yapay zeka teknolojilerinin talebi desteklemeye devam ettiğini söyledi.