Vahşi Batı'nın ırkçı polisleri

Amerika'nın Teksas eyaletindeki Galveston şehrinde siyahi bir adamı elleri kelepçeli şekilde yürüten iki atlı polis tepkilere neden oldu. Akıllara kölelik yıllarını getiren fotoğraf için resmi özür dilendi. Amerika'da her ne kadar kölelik sonlandırılmış olasa da, siyahi insanlara baskılar sürüyor.

Amerika'da bir otomobilden çekilen fotoğraf karesi tartışma başlattı. Siyahi adama yapılanın açık ve net olarak ırkçılık olduğunu söyleyen sivil toplum örgütleri ve bazı siyasetçiler polisler hakkında soruşturma açılmasını isteyerek bu ayıbın üzerinin kapatılmamasını istedi.

Teksa eyaletinin Galveston kentinde yaşayan olayda işlediği bir suçtan dolayı gözaltına alınan siyahi bir adamın ellerinin kelepçelenmesinin ardından bir ekip aracı çağırılmadan yolda yürütüldüğü görülüyor. O sırada yanında bulunan iki atlı polis ise hayvanların üzerinde bulunuyor.

Görüntülerin bir Fecabook hesabından paylaşılmasının ardından yapılan ırkçılık karşısında sesini yükselten vatandaşlar, ırkçı ve kötü muameleye maruz kalan Donald Neely'nin eşit haklara sahip olduğunun altını çizerek, beyaz bir insana yapılmayacak bir davranışın sırf siyahi olduğu için yapıldığını vurguladı.

Bu görüntünün köleliliği akıllara getirmesi büyük tartışmaya neden oldu.
Bu görüntünün köleliliği akıllara getirmesi büyük tartışmaya neden oldu.

İsimleri P Brosch ve A Smith olarak açıklanan iki polis memuru ise kötü bir niyetleri olmadığını ileri sürerek yaşanan durum nedeniyle özür diledi. Polislerin özrünü yeterli bulmayan sivil toplum kuruluşları her iki isim için de soruşturma açıklaması gerektiğini ifade etti.

Özür dilerken polisleri savundu

Galveston Polis Şefi Vernon Hale yaptığı açıklamada, tekniğin bazı senaryolarda kabul edilebilir olduğunu, ancak "memurların bu örnekte kötü karar verdiğini" söyledi. Hale'in yaptığı bu açıklamada sosyal medyada kullanıcıların tepkisine neden oldu. Sosyal medya, bu görüntüler köleliği anımsatıyor fikrinde birleşti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde köleliğin tarihçesi

Amerika'da 1619'da başlayıp 1865 yılında "resmi" olarak sona eren ancak daha sonraki yıllara kadar devam eden kölelik ve ırkçılığın kısa tarihi.

Köle, bütünüyle başka bir insanın malı olan, herhangi bir eşya gibi alınıp satılabilen kişidir. Kölelik, eski çağlardan 19. yüzyıla kadar süren uzun bir tarih boyunca çeşitli biçimlerde var olmuştur. Köleler, taşınır herhangi bir mal gibi görüldükleri ve onlara hiçbir hak ve özgürlük tanınmadığı için, kendilerinden istenen her türlü işi yapmakla yükümlüydüler. Efendilerinin kötü davranışları, ağır yaşam ve çalışma koşulları, insan sayılmayan binlerce kölenin ölümüne yol açtı.

İnsanlar tarih boyunca, içinde yaşadıkları topluma ve döneme göre çeşitli yollardan köleleştirildiler. Savaşta tutsak edilmek, bir suç nedeniyle cezalandırılmak, borcunu ödeyememek ya da köle ana babadan dünyaya gelmek, köle olmanın çeşitli biçimlerindendi. Bir köle için kölelikten kurtulmanın tek yolu efendisince özgürlüğünün geri verilmesi, yani azat edilmesiydi.

19 Haziran 1862'de kölelik ABD genelinde yasaklandı. Ancak güneydeki eyaletler bu yasağa uymayı reddettiler. Kuzey ve güney eyaletleri arasında özellikle kölelik konusundaki ayrılık, sonunda Amerikan İç Savaşı'na yol açtı. Savaş, 1865'te kuzeyin zaferi ile sonuçlanınca, yapılan anayasa değişikliği ile ABD'de de kölelik tümden kaldırıldı. Ancak siyahlara yönelik ayrımcılık uzun bir süre tüm şiddetiyle devam etti. Hala da devam ediyor.