AP resmen onayladı! Cep telefonlarında bir devir kapanıyor! Artık hepsi böyle olacak

Cep telefonlarında ve tüm teknolojik ürünlerde yeni bir dönem başlıyor. Avrupa Parlamentosu (AP), cep telefonlarındaki şarj cihazlarının bolluğunu sona erdirmek amacıyla tek tip şarj cihazı yasasına onay verdi.

Avrupa Parlamentosu, cep telefonları ve tüm teknoloji ürünlerinde bir devri kapatacak yeni yasayı resmen onayladı. Buna göre; cep telefonları ve tüm elektronik cihazlarda tek tip şarj cihazı kullanılacak.

Daha önce Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, tüm mobil cihazlarda kullanılacak evrensel bir şarj aletinin, elektronik atığı azaltmada etkili olacağını ve müşterilerin teknoloji kullanımlarını daha elverişli bir duruma getireceğini duyurmuştu.

Salı günü parlamentoda yapılan oylamada USB-C'nin 2024'ün sonlarından itibaren tüm yeni akıllı telefonlar, tabletler ve kameralar için standart haline getirilmesine dönük yasa taslağı kabul edildi.

AB temsilcilerinin 602 'evet' ve 13 'hayır' oyuyla kabul ettiği mevzuat değişikliği, teknoloji devi Apple'ın iPhon model cihazlarında kullandığı 'Lightning' şarj girişini artık kullanamayacağı anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Temsilciler, tek tip şarj cihazı kuralının Avrupalıların hayatını kolaylaştıracağını, eski şarj cihazlarını azaltacağını ve tüketicilerin maliyetlerini azaltacağını söyledi.

AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, bu adımla yılda en az 200 milyon euro tasarruf sağlamayı ve elektronik atıkların her yıl bin tondan fazla azalmasını beklediklerini belirtti.

APPLE BU UYGULAMAYA KARŞI

Haberin Devamı

Aslına bakacak olursak, tek tip şarj aleti kullanmak android akıllı telefon üreticilerini pek de etkilemiyor. Çünkü şu anda piyasaya çıkan birçok telefon USB Type-C bağlantısını kullanıyor. Ancak Apple, piyasaya sürdüğü iPhone modellerinde Lightning ismini verdiği bir şarj girişi tercih ediyor.

Apple, bu düzenlemenin yeniliği teşvik etmek yerine donduracağını, milyonlarca Avrupalının cihazını geçersiz kılacağını ve benzeri görülmemiş bir elektronik atık hacmi yaratacağını öne sürerek değişikliği engellemeye çalışıyor.

Son zamanlarda, Apple’ın iPhone 15 serisi ile beraber USB-C teknolojisine geçeceği hakkında iddialar vardı.

Bu nedenle iPhone 14 serisi, büyük ihtimalle Lightning girişi sunan son iPhone modeli olacak.

Sonraki Haber