Aşil tendonu nedir? Aşil tendonu neden kopar? Aşil tendonu yırtılması belirtileri, tedavisi nedir?

Aşil tendonu nedir? Bacağın baldır kaslarının büyüğü olan aşil tendonu ayak bileğinin arkasında topuğa tutunur. Aşil tendonu neden kopar? Akhilleus'un öyküsünden esinlenilerek Aşil tendonu adını alan bu yapı hakkında merak edilenler araştırılıyor. Aşil tendonu yırtılması belirtileri, tedavisi nedir?

Özellikle sporcuların sık sık sakatlık vakalarında duyduğu bu terim merak edildi. Aşil tendonu nedir? Ayak bileğinin arkasında topuğa bağlı olan bu tendon vatandaşları korkuttu. Aşil tendonu neden kopar? Bu tendonlar, zorlama ve sakatlıklar başta olmak üzere bazı nedenlere bağlı kopabilmektedir. Aşil tendonu yırtılması belirtileri, tedavisi nedir? İşte, bu tendon hakkında tüm merak ettikleriniz haberimizde...

Aşil tendonu nedir?

Aşil tendonunun adının verilme sebebi Yunan mitolojisine bağlanır. Mitolojide; annesi Thetis oğlunu ölümsüzlük nehri Styx'te yıkarken elini suya değdirmemesi gerekmektedir. Oğlu  Akhilleus'u sol topuğundan tutup suya batırmıştır. Akhilleus sadece ölümsüzlük suyuna değmeyen sol topundan vurulursa öleceğine inanılır. Efsaneye göre öleceğini bildiği halde Helen'i geri almak için yapılan Truva Savaşı'na efsane olmak için katılmış ve Truvalı Prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak ölmüştür. Bu yüzden ayak topuğunda yer alan tendona "aşil tendonu" adı verilmiştir.

Haberin Devamı

Kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokuları olan tendonlar, büyük gerilmelere dayanıklı, oldukça güçlü yapılardır. Kas ve kemiklerden oluşan, vücudun taşıyıcı sistemini sabit tutma görevi gören tendonlar, zorlanma ve aşırı kullanım sonucu zarar görebilen ya da kopabilen dokulardır. Bu dokuların en büyüğü ise topuk kemiğini baldıra bağlayan aşil tendonudur. 

Aşil tendonu neden kopar?

Aşil tendonu çok güçlü bir yapıdır. Bu tendon ağır spor faaliyetleri olmadan da bazı hastalıklar veya bazı ilaçların kullanımına bağlı olarak kopabilmektedir. Tendonun kopması genel olarak; koşma, ani durma veya atlama gibi ağır aktiviteler sırasında meydana gelir. 

Haberin Devamı

Aşil tendonu yırtılması belirtileri, tedavisi nedir?

Aşil tendonu kopması sırasında baldır bölgesinde ağrı, bilekte ağrı ve şişkinlik, bileği bükmede güçlük ve yürümede zorlanma görülür. Nadir olarakta belirti göstermeyebilir. Aşil tendonunda kan dolaşımının daha zayıf olması iyileşme sürecini geciktirebilmektedir. Aşil tendonu yırtılmasında hastanın sağlık durumuna göre alçı tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. 

Sonraki Haber