Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nde ihale oyunu! Açık ihalelerin bir çoğu bahanelerle iptal edildi

Kamuda ihaleler nasıl sudan sebeplerle iptal ediliyor? Balıkesir büyükşehir belediye başkanı Yücel Yılmaz adrese teslim yapamadığı ihaleleri çeşitli bahanelerle iptal etti. tv100’den Ercan Öztürk, belediyenin iptal ettiği ihalelerin belgelerine ulaştı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz istediği firmanın ihaleyi alması için bahaneler üretti. İhaleleri sürekli iptal etti

Açık usul ihale yaptılar

İhaleyi istedikleri firmalar alamayınca sudan bahanelerle ihaleleri iptal ettiler. Teknik Takip, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz tarafından sudan sebeplerle iptal edilen ihaleleri mercek altına alıyor.

Yücel Yılmaz’ın göreve gelmesiyle birlikte büyükşehir uhdesinde yapılan ihalelerin usullerinde değişikliğe gidildi.

Haberin Devamı

İhaleler önce parça parça bölünerek doğrudan temin yoluyla aynı firmalara verildi.

Balıkesir büyükşehir bünyesinde yapılan ihalelerin neredeyse yüzde 80’i doğrudan teminle istenilen firmalara verildi.

Yücel Yılmaz’ın hep aynı firmalara ihale vermesi büyük eleştirilere neden olmuştu.

CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, Yücel Yılmaz’ın ihale yöntemine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Sarı “Yapılan ihalelerin 190 tanesi direk açık ihale yoluyla yapılmış beyan edilen raporlarda. Doğrudan temin yoluyla yapılan ihale sayısı normal ihale 190 olduğu yerde doğrudan temin de 1089, yani yapılan ihalelerin neredeyse yaklaşık yüzde 80’i doğrudan temin yoluyla temine gidilmiş, ve bunlar mükerrer olarak aynı firmalar üzerinden devam eden bölünerek yapılmış alımlardır. Bunlar yasal olarak da zaten kendi içerisinde yasaya aykırılık içermektedir” ifadelerini kullandı.

Serkan Sarı, Yücel Yılmaz’ın belediyeyi borç batağına sürüklediğini savundu

Balıkesir büyükşehir Belediyesi’nin pandemi döneminde yaptığı maske ihalesi de büyük bir tartışma yaratmıştı.

Haberin Devamı

Yücel Yılmaz'ın Susurluk’tan bir nalburdan 2 ay içerisinde 3 milyonluk tek kullanımlık maske alınması büyük eleştiri topladı.

CHP’li İl Başkanı Serkan Sarı “Nalburdan maske alınmış. 1 milyon TL’lik. Nalburdan boru satan yerden maske alınmış. Yöntemine bakalım ihaleyle mi kazanmış hayır pazarlık usulüyle. Yetmemiş aynı nalburdan aradan bir ay geçmeden, bir ay öncesinde 1 milyon 860 bin liraya yine tek kullanımlık maske alınmış” ifadelerini kullanmıştı. 

Başkan Yılmaz’ın yöntemleri Balıkesir büyükşehir belediye meclisinde de tartışmalara neden oldu.

Yılmaz’ın yönetimindeki belediyenin bir yıllık süre içerisindeki açık ihalelerin büyük bir bölümünü iptal ettiği ortaya çıktı.

İhale rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle iptal edildi (Balıkesir 13)

12 Kasım 2020 tarihinde yapılan sürücüsüz araç kiralama ihalesi de ihalenin niteliği ve miktarının değişebileceğinden 5 Nisan 2021 tarihinde iptal edildi. (Balıkesir 12)

BASKİ Genel Müdürlüğü’nün yaptığı malzeme alım ihalesi de 14 ocak 2021 tarihinde bütün tekliflerin yaklaşık maliyetin üzerinde olması gerekçesiyle iptal edildi. (Balıkesir 11)

Balıkesir bölgesinde yapılan bakım ve onarım ihalesi de 12 Mart 2021 tarihinde ihaleye geçerli teklif verenin, istekli çıkmaması gerekçesiyle iptal edildi (Balıkesir 3)

Balıkesir ili genelinde bazı cadde ve sokaklarda beton parke ve bordür yapımı ihalesi 1 Nisan 2021 tarihinde 4734 sayılı kanun madde 16 gereği iptal edildi. (Balıkesir 2)

Yine Balıkesir ili genelinde mezarlıklara parke ve bordür yolu yapımı ihalesi de 12 Nisan 2021 tarihinde yaklaşık maliyetin üzerinde teklif vermeleri gerekçesiyle iptal edildi. (Balıkesir 1)

Balıkesir büyükşehir belediyesi tarafından yapılan mal alımı ve montaj ihalesi de 2 Temmuz 2020 tarihinde bütün tekliflerin reddedilmesi nedeniyle iptal edildi. (Balıkesir15)

Balıkesir Dursunbeyli’de pazar yeri yapım ihalesi, projenin yeniden revize edilmesi gerekçesiyle 10 Eylül 2020 tarihinde iptal edildi (Balıkesir (14)

Yücel yılmaz yönetimindeki Balıkesir büyükşehir belediyesi, buna benzer çok sayıda ihaleyi de geçerli teklif çıkmamasını gerekçe göstererek iptal etti.

Balıkesir'de ihalelerin açık ihale usulüyle değil de doğrudan teminle yapılmasıyla ilgili CHP il başkanı Serkan Sarı'nın açıklaması büyük yankı uyandırmıştı.

CHP'li Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 1,5 milyar civarında olduğunu dile getirmişti.

Sonraki Haber