Lambda mısınız? Bu belirtilere dikkat!

Bilim insanları Peru'da ortaya çıkan ve 30 ülkeye yayılan Lambda varyantına çözüm arıyor. Bu varyant çok daha güçlü ve ölümcül olarak tanımlanıyor.

Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronavirüs dünya genelinde 4 milyondan fazla insanın hayatına mal oldu. Virüse karşı küresel aşılamada 3 milyar doz barajı geçilse de yeni varyantlar bilim dünyasını çaresiz bırakıyor.

Delta varyantıyla mücadele eden bilim insanları şimdi de Peru'da ortaya çıkan ve 30 ülkeye yayılan Lambda varyantına çözüm arıyor. 31 ülkede tespit edilen varyant ile ilgili bilim insanlarından sevindirici bir haber geldi.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanları, laboratuvar çalışmalarında, mRNA aşıları tarafından tetiklenen antikorların Lambda varyantına karşı işe yaradığını tespit etti.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre; bu, Türkiye'de yaygın olarak kullanılan BioNTech ile Moderna aşılarının mutasyonu kesinlikle engellediği anlamına gelmiyor. Fakat bilim insanları mRNA temelli bu aşıların işe yaradığı konusunda kendilerinden emin...

Haberin Devamı

Lambda varyantı ise bilim dünyasınca saptanan en yeni koronavirüs mutasyonu. Çıkış noktası Peru. Türkiye'de henüz Lambda varyantının saptandığına ilişkin bir veri yok.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 14 Haziran'dan itibaren dikkate alınan Lambda varyantı, bundan 9 gün sonra ise İngiltere Halk Sağlığı Merkezi (PHE) tarafından incelemeye alındı.

DSÖ'ye göre varyantın daha hızlı yayılma ve aşıya karşı daha dirençli olma ihtimali var. Ancak bu iki endişe için de daha fazla kanıta ve bilimsel çalışmaya ihtiyaç var.

 Bu varyantın görüldüğü ülkelerden biri olan Şili'de yapılan araştırmaya göre, Lambda'nın en yaygın belirtileri, devamlı öksürük, yüksek ateş (genellikle 38 derece ve üzeri) ve koku veya tat duygusunda kayıp & değişiklik.

Haberin Devamı

Kaynak: Hürriyet

Sonraki Haber