Maymun Çiçeği virüsünün nedir, ölümcül müdür, yayılır mı?

İspanya, Portekiz, İngiltere ve Amerika'nın ardından Maymun Çiçeği virüsü İtalya'da da göründü. Peki Maymun Çiçeği virüsü nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mıdır? İşte Maymun Çiçeği virüsüne dair bilmemiz gerekenler...

İtalya’ya maymun çiçeği virüsü kaynaklı ilk vakanın İspanya’dan gelen bir kişide tespit edildiği bildirildi.

İtalyan basınındaki haberlere göre, İspanya’nın Kanarya Adaları’ndan Roma’ya gelen bir kişide maymun çiçeği virüsüne rastlandı.

İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsünün (ISS) maymun çiçeği virüsüyle alakalı İtalya’daki durumu takip maksatlı uzmanlardan oluşan özel bir görev gücü oluşturduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığının da bölgelerdeki yerel sağlık makamlarını maymun çiçeği vakalarına ilişkin uyardığı kaydedildi.

Haberin Devamı

ISS Bulaşıcı Hastalıklar Birimi Başkanı Anna Teresa Palamara, ANSA ajansına yaptığı açıklamada, "Şu an için bizim ülkemizde alarm verilecek bir durum yok, her şey kontrol altında." dedi.

G7 ülkeleri sağlık bakanları toplantısı için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan İtalya Sağlık Bakanı Roberto Speranza da gerek ulusal gerekse Avrupa gözlem ağları sayesinde konuya yüksek dikkatle yaklaştıklarını ifade etti.

İspanya ve Portekiz'de de virüs alarmı verilmişti

Orta ve Batı Afrika'da maymundan insana geçen endemik bir virüsün neden olduğu nadir bir hastalık olan maymun çiçeğinin, 18 Mayıs'ta İspanya'nın başkenti Madrid'de 8 tespit edildiği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

Virüsün Avrupa'da ilk olarak 7 Mayıs'ta İngiltere'de bir kişide görüldüğü doğrulanmış, ardından 17 Mayıs'ta Portekiz'de 5 kişide bu virüsün görüldüğü, 15 kişinin de şüpheli durumda gözetim altına alındığı belirtilmişti.

Maymun çiçeğinde, deride döküntü ve kabarıklıklar, ateş, sırt ve kas ağrıları, şişmiş lenf düğümleri en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

İngiltere'de 9 vaka

İngiltere'de 2 maymun çiçeği (monkeypox) virüsü vakasının daha tespit edilmesiyle 6 Mayıs'tan bu yana tespit edilen vaka sayısı 9'a çıktı.

Haberin Devamı

ABD'de de tespit edildi

ABD'de, 2022 yılının ilk "maymun çiçeği" virüsünden kaynaklı ilk vakanın Massachusetts eyaletinde görüldüğü açıklandı.

DSÖ'den açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), önümüzdeki haftalarda daha fazla ülkede daha fazla vaka beklediği konusunda uyardı.

Maymun çiçeğinin kişiden kişiye bulaşmasının son derece nadir olduğu düşünüldüğünden, salgın uzmanlar tarafından 'olağandışı' olarak tanımlandı.

Şimdiye kadar virüs, Batı veya Orta Afrika dışında yalnızca dört ülkede tespit edilmişti ve tüm vakaların kıtayla doğrudan seyahat bağlantıları vardı.

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Maymun Çiçeği virüsü, insanların genellikle batı ve orta Afrika'nın tropik bölgelerinde kaptığı nadir bir viral enfeksiyondur.

Genellikle virüsü barındırdığı bilinen sincap gibi hayvanlarla doğrudan temas yoluyla yayılır.

Bununla birlikte, enfekte bir kişiyle çok yakın temas yoluyla da bulaşabilir.

Maymun Çiçeği virüsü ilk olarak 1958'de araştırma için tutulan maymunlarda çiçek benzeri bir hastalık salgını meydana geldiğinde keşfedildi.

İlk insan vakası 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde kaydedildi ve enfeksiyon o zamandan beri bir dizi Orta ve Batı Afrika ülkesinde rapor edildi.

Şimdiye kadar Afrika dışında sadece bir avuç vaka bildirildi ve bunlar kıtayla seyahat bağlantıları olan insanlarla sınırlı kaldı.

Maymum çiçeği virüsü ölümcül mü?

Maymun Çiçeği virüsü genellikle hafiftir ve çoğu hasta tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşir. Yine de, hastalık ölümcül olabilir. Ancak, bulaştığı insanların yüzde 10'unu öldürebilir.

Mevcut salgına neden olan daha hafif suş, 100'de birini öldürür. Covid'in ilk vurduğu zamana benzer.

Maymun Çiçeği virüsü, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinin bazı yönlerini kapatır.

Vücudunuzun savaşamayacağı diğer virüslerin ve bakterilerin varlığı nedeniyle, en kötü durumlarda hastalar vücutta ölümcül bir şoka ve kan zehirlenmesine yenik düşebilir.

Ölüm, genç hastalarda daha olasıdır. Deri lezyonları ağrılı ve şekil bozucudur ve başka enfeksiyonların kaynağı olabilir.

Tedavisi var mı?

Maymun çiçeği, çiçek hastalığına neden olan virüsle yakından ilişkili olduğundan, çiçek hastalığı aşıları da insanları maymun hastalığına yakalanmaktan koruyabilir.

Bir aşı olan Imvanex'in maymun çiçeği enfeksiyonunu önlemede yüzde 85 civarında etkili olduğu gösterildi.

Şiddetli vakaları tedavi etmek için çiçek hastalığına karşı aşılanmış kişilerden alınan antiviraller ve birikmiş kan kullanılabilir.

Maymun Çiçeği nasıl yayılır?

Maymun Çiçeği virüsü, doğası gereği cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir, ancak cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla bulaşabilir.

Enfeksiyonların bulaşma olasılığının en yüksek olduğu bulaşıcı lezyonlar vücudun herhangi bir yerinde görünebilir.

Enfeksiyon, enfekte bir kişi tarafından kullanılan giysiler veya çarşaflarla temas yoluyla da bulaşabilir.

Şimdiye kadar, maymun çiçeği Afrika dışında yalnızca dört ülkede (İngiltere, ABD, İsrail ve Singapur) tespit edilmişti.

Ve tüm bu vakaların Nijerya ve Gana ile seyahat bağlantıları vardı.

Maymun Çiçeği virüsü belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği hastalığının ilk belirtileri ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri, titreme ve bitkinliği içerir.

Ancak en sıra dışı özelliği, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, genellikle cinsel organlara, ellere veya ayaklara yayılan bir döküntüdür.

Döküntü değişir ve sonunda bir kabuk oluşturmadan önce farklı aşamalardan geçer ve bu daha sonra düşer.

Sonraki Haber