Nilgün Marmara kimdir? Nilgün Marmara kaç yaşında ve ne zaman öldü? Nilgün Marmara hayatı ve biyografisi!

Türk şair Nilgün Marmara 13 Ekim tarihinde vefat etti. Ünlü şair Nilgün Marmara ölüm yıldönümünde anılıyor. Nilgün Marmara kimdir? Nilgün Marmara kaç yaşında ve ne zaman öldü? sorularına yanıt aranıyor. İşte Nilgün Marmara hayatı…

Balkan göçmeni olan bir ailenin iki kızından biri olan Nilgün Marmara ölüm yıldönümünde anılıyor. Türk Şair Nilgün Marmara kimdir? Nilgün Marmara kaç yaşında ve ne zaman öldü? sorularına yanıt aranıyor. Peki, Nilgün Marmara kimdir? Nilgün Marmara kaç yaşında ve ne zaman öldü? Peki, Nilgün Marmara kimdir? Nilgün Marmara kaç yaşında ve ne zaman öldü? İşte, Nilgün Marmara hayatı ve biyografisi…

NİLGÜN MARMARA KİMDİR?

Nilgün Marmara, Balkan göçmeni olan bir ailenin iki kızından biri olarak, 13 Şubat 1958'de İstanbul, Moda'da doğdu. Bir Marksist olan babası Fikri Marmara, muhasebe müdürüydü. Babası, Bulgaristan'ın Plevne şehrinden, annesiyse Vidin'den İstanbul'a göç etmişlerdir.

Haberin Devamı

Liseyi Kadıköy Maarif Koleji'nde okudu. Üniversite hayatına İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden başladı ancak siyasi sebeplerle burada devam edemeyip tekrar sınava girdi ve Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünü kazandı. Okulu, "Sylvia Plath'in Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi" tezi ile 1985'te bitirdi. Mezun olduktan sonra Marmaris'te bir tatil köyünde çalışmaya başladı. Farklı şirketlerde sekreterlik, Mısır Konsolosluğunda memurluklarda bulunsa da iş hayatı çok uzun süreli olmadı.

1982'de, arkadaş ortamında tanıştığı endüstri mühendisi Kağan Önal ile evlendi. Eşinin işi dolayısıyla 16 ay Libya'da yaşadılar.

Haberin Devamı

13 Ekim 1987'de 29 yaşındayken kaldığı evin balkonundan atlayarak intihar etti.

İntiharının ardından Ece Ayhan, "Meçhul Öğrenci Anıtı" şiirinde "Aldırma128! İntiharın parasız yatılı küçük zabit okullarında.." mısralarıyla kendisine seslendi.

Ferda Erdinç, "üstü ağır oturaklı bir kadın, altı ayak parmakları birbirine bakan bir çocuktu", Cemal Süreya 841. gün eserinde, "Nilgün ölmüş. Beşinci kattaki evinin penceresinden kendini aşağı atarak canına kıymış, Ece Ayhan söyledi. Çok değişik bir insandı Zelda. Akşamları belli saatten sonra kişilik hatta beden değiştiriyor gibi gelirdi bana. Yüzü alarır bakışlarına çok güzel ama ürkütücü bir parıltı eklenirdi. Çok da gençti. Sanırım otuzuna değmemişti daha.. Bu dünyayı başka bir hayatın bekleme salonu ya da vakit geçirme yeri olarak görüyordu. Dönüp baktığımda bir acı da buluyorum Nilgün'ün yüzünde. O zamanlar görememişim. Bugün ortaya çıkıyor." demiştir.[3][4] Cezmi Ersöz ise, ölümünün ardından "Kırk Yılda Bir Gibisin" adlı kitabı yazıp, kendisine ithaf etmiştir. Ayrıca Seyhan Erözçelik, Nilgün Marmara'nın intiharının ardından Nilgün'ün Göztaşı isimli şiiri yazmıştır.

Haberin Devamı

NİLGÜN MARMARA ESERLERİ NELERDİR?

Şiir

Daktiloya Çekilmiş Şiirler (1988)

Metinler (1990)

Günlük

Kırmızı Kahverengi Defter (1993, Gülseli İnal tarafından hazırlandı)

Defterler (2016)

Kağıtlar (2017)

İnceleme 

Sylvia Plath'ın Şairliğinin İntiharı Bağlamında Analizi (1985, Dost Körpe tarafından 20 yıl sonra Türkçeye çevrildi)

Sonraki Haber