Öksürük deyip geçmeyin! Uzman isim uyardı! Kuru öksürük hangi hastalıkların habercisi?

Yaz aylarını geride bıraktığımız şu günlerde, yavaş yavaş hastalık mevsimi de başlıyor. Uzmanlara göre bu kış hastalıklar daha sık ve daha sert geçecek. Son dönemde ise artan kuru öksürük problemiyle ilgili olarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, merak edilenleri tüm detaylarıyla açıkladı. Kuru öksürük hastalık habercisi mi? Hangi durumlarda ortaya çıkar? Hava kirliliği kuru öksürüğe neden olur mu? Kuru öksürük önemsenmeli mi? İşte tüm detaylar...

Normal şartlarda son derece doğal bir refleks olan öksürük sayesinde vücut solunum yolundaki yabancı ve zararlı maddeleri ya da mikropları uzaklaştırır. Ancak öksürük aynı zamanda alerji viral bir enfeksiyonun habercisi de olabilir.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, kuru öksürük ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Kuru Öksürük ile ilgili tüm detayar...

Kuru öksürük nedir?

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, halk arasında kuru öksürük olarak tabir edilen öksürüğün aslında balgamsız yani nonprodüktif dediğimiz öksürük tipi olduğunu ve bu rahatsız edici öksürüğün sıklıkla alerjik reaksiyonların ifadesinde, reaksiyonel öksürüklerde yani irritatif denilen geniz bölgesini olumsuz yönde etkileyebilecek olan her türlü uyarıya maruz kalındığında; alerji, akıntı, hava kirliliği ve özellikle kişilerin dil kökündeki akıntı arttığında ortaya çıktığını vurguluyor.

Haberin Devamı

Öksürük bir refleks mekanizmasıyla çalışıyor, akciğerlere hava dışında ne değerse akciğer hava yollarıyla beraber öksürük refleksiyle cevap veriyor.

Kuru öksürüğe neden olan etkenler nelerdir?

Dr. Hürkal, kuru öksürüğün reaksiyonel olduğunu kabul edildiğinde; alerjenlerin, hava kirliliğinin, içilen sigara dumanının, pasif içiciliğin, her türlü olumsuz, yoğun ve ağırlaşmış koku reaksiyonların, artmış gastroözofageal reflü denilen mideden gelen asidik içeriğinin ve bazen de kullanılan ilaçlardan ortaya çıkan artık moleküllerin, yeni ilaç değişimlerinin ve özellikle tansiyon ilaçlarının vücutta parçalanmasıyla ortaya çıkan kinin dediğimiz birtakım öksürük uyarıcı moleküllerin kana karışması gibi çok sayıda faktörün kuru öksürüğe neden olabildiğini belirtiyor.

Kuru öksürüğün temelinin nereden kaynaklandığı önem taşıyor, bu nedenle uzman hekim tarafından ayrımı yapılması gerekiyor.

Haberin Devamı

Dr. Hürkal; “Kuru öksürük viral enfeksiyonların ve alerjilerin belirtisi olabilir”

Kuru öksürük özellikle kronikleşiyor yani iki hafta ve üstünde sürüyorsa mutlaka uzman hekimle görüşülerek bu problemin mideden mi, genizden mi, alerjiye bağlı mı yoksa yaşam alanında olumsuz bir uyarana maruz mu kalındığı belirlenmesi gerekiyor.

Evcil hayvanlar ve ortam değişiklikleri kuru öksürüğü kronikleştirebiliyor

Bir kişinin çalışma yeri, ev veya şehir değiştirmesi, odasına yeni bir halı serilmesi ya da evcil bir hayvan sahiplenmesi gibi çok sayıda faktör kuru öksürüğü kronikleştirerek artırabiliyor.

Haberin Devamı

Dr. Hürkal; “Son yıllarda özellikle COVID ile beraber viral enfeksiyonların ardından vücutta oluşan akıntıların yaptığı kuru öksürükler de en büyük problemler arasında yer almaktadır ve bunlar daha çok kronikleşmeye meyilli öksürük tipleridir. Sekresyon denilen akıntılar ve nezle bitebiliyor ancak geriye kuru öksürükler kalabilir.”

Kuru öksürük sebebi bir uzman hekim tarafından belirlenmeli

Kuru öksürük özellikle konuşmayla, bağırmayla, yemekle ve uykuyla olumsuz yönde tetiklenebiliyor. Bu aşamada da bu öksürüğün nereden kaynaklandığı, enfeksiyon sonrasında reaktif bir süreç olup olmadığı, yeni başlanan bir ilacın yan etkisi olup olmadığı, artan bir reflü, alerji ya da yeni oluşan bir alerjiden kaynaklanıp kaynaklanmadığı uzman hekim tarafından belirlenmesi gerekiyor çünkü bu problem uzman hekim tarafından bazı durumlarda öksürük şurubu veya hapları, bazı durumlarda ilaç değişikleri ve bazı durumlarda ise alerjinin kontrolü ile tedavi yönlendirilmesi gerekiyor.

Sonraki Haber